Súlyos lazachiány forgathatja fel az élelmiszerpiacot

Alaszka partjainál új kihívásokkal néznek szembe a halászok. A nagybani piacon új irányelveket alkalmaznak a lazac nagykereskedelmére, Seattle-ből pedig a séfek visszaküldik a konyhájukra érkezett sovány lazacokat.

2021. április 27., 17:29

Szerző:

Évek óta egyre ijesztőbb méreteket ölt a lazacpopuláció hanyatlása az Alaszka körüli vizeken, a túlélő állatok pedig évről évre soványabbak, nem felelnek meg a nagykereskedelmi elvárásoknak és a megrendelők igényeinek. Craig Breeden séf még le is fotózta a lazacot, mielőtt visszaküldte azt a beszállítónak.

„Dühítő, amikor megérkezik a beszállító, és meglátom ezeknek a halaknak a méretét. Az elmúlt nyolc-tíz évben évről-évre egyre kisebb lazacokat hoznak” – mondta Breeden.

Még nem jött el a ritikus pillanat

Az egyre kisebb halak egyelőre inkább kellemetlenségnek számítanak, mint komoly problémának, de előrevetítik a lazacpopuláció csökkenését. Tudósok szerint ez a klímaváltozásnak köszönhető. Évtizedekkel az atlanti-óceáni tőkehalhalászat összeomlása után szakértők szerint a csendes-óceáni lazacállomány is hasonló sorsra juthat.

A lazac a tudósok szerint is kulcsfontosságú élelmiszernek számít a táplálékláncban, a medvék és a sasok egyik fő eledelének számít. Azonban az édesvízi patakoktól az óceánig tartó életútja miatt különösen ki van téve a klímaváltozásnak, és az egyre melegedő átlaghőmérsékletnek.

Az alaszkai lazacok részben azért egyre soványabbak, mert fiatalabban térnek vissza az óceánokból az édesvizekbe. A tudósok sem értik, miért történik mindez, de az óceán más részein is megfigyelték, például Kanada, Oroszország és Japán partjainál.

„Ha az állatok száma és mérete is csökken, az egy erős figyelmeztető jel a jövőre nézve” – mondta Peter Westley, az Alaska Fairbanks Egyetem tudósa. A szakértők négy csendes-óceáni lazacfajtát vizsgáltak meg, és a chinookból – amely a horgászok és az éttermek kedvence egyaránt – 8 százalékkal kevesebbet találtak az 1990 előtti szinthez képest. A csökkenés az utóbbi évtizedben gyorsult fel igazán. Az egykor Kanada partjainál élő tőkehalállomány kipusztulása is hasonlóan kezdődött harminc évvel ezelőtt.

David Montgomery, A halak királya – a lazac évezredes történelme című könyv szerzője szerint a csendes-óceáni lazacok sorsa is hasonló lesz. „Sajnos a könyv még mindig aktuális” – mondta Montgomery.

A mezőgazdaság, a bányászat és más emberi tevékenységek miatt a lazacállomány olyan helyeken is csökkenni kezdett, mint a Csendes-óceán északnyugati részén található Columbia-Snake folyó medencéje. Kanada és az Egyesült Államok egyes részein már veszélyeztetettnek számítanak. A kanadai Brit Kolumbiában található Fraser folyóban tavaly rekordalacsony volt a lazacok száma.

Összeomló halászat

„Egyre nagyobb probléma a lazachalászat hanyatlása” – mondta Guido Rahr, a portlandi Wild Salmon Center feje. „Japánban szinte kihaltak a vadon élő halak. Oroszország egyes részein az egykor óriási lazacállományok kezdenek eltűnni a túlhalászat miatt.”

Oroszországban és az USA-ban él a világ maradék Csendes-óceáni lazacainak 85 százaléka.

A kisebb fogások kevesebb pénzt hoznak a 2 milliárd dolláros iparnak. Az alaszkai adatok szerint tavaly összesen 295,2 millió dollárnyi halat fogtak ki, ami 56 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest.

„A lazac egy rendkívül érzékeny és környezetfüggő faj – akár egy kicsi befolyás is nagy hatást gyakorolhat a fiatal példányokra” – mondta Arron Kallenberg, a Wild Alaskan Co. nevű tengeri javakkal kereskedő cég elnöke. „Az ipar szempontjából is nagyon fontos ez.”

Habár a világ több pontján is meredeken csökken a lazacállományok mérete, a Bristol Bay-nek - amely a világ sockeye lazacellátásának felét fedezi – még mindig nagy a kitermelése. Az OBI Seafoods vezérigazgatója, Mark Palmer szerint viszont már vannak arra utaló jelek, hogy a kifogott halak mérete, súlya is csökken.

Korábban a kereskedelmi szempontból ideális súlyú 4 fontos, vagy ennél is nagyobb sockeye lazacok tették ki a Bristol Bay éves fogásainak 70 százalékát Palmer szerint. Manapság viszont az évente kifogott halaknak csupán fele éri el ezt a súlyt.

„A fogások összértéke szépen lassan csökken a kisebb méretű halak miatt” – mondta.

A délkelet-alaszkai Klukon faluban már évek óta tudják a lakók, hogy nagy a baj.

„Valami nincs rendben az óceánnal. Bárcsak tudnánk, hogyan oldjuk meg a problémát” – mondta Jones Hotch Jr., a 40 családból álló közösség törzsi tanácsosa. A falut átszelő folyó bennszülött neve annyit tesz: „a lazacok téli tárolója.”

Hotch Jr. most komolyabb környezetvédelmi intézkedésekért kampányol, a Chilkat folyó mentén történő bányászat és egyéb fenyegetések ellen. A falubeliek megélhetése teljes egészében az éves lazaceladásoktól függ.

„A lényem legmélyéből jön a szükség arra, hogy megpróbáljam megmenteni a folyónkat és a lazacokat” – mondta a 70 éves férfi. „Úgy hiszem, hogy ha sikeresen megmentjük a lazacokat, velük együtt a kultúránkat is képesek leszünk megmenteni.”

(Kim Chipman)

(Kiemelt kép: A Kanadában található Humber folyón felfelé haladnak a  lazacok Torontó közelében a tenyészidőszak alatt, 2020. október 11-én. Fotó: NurPhoto/AFP | Anatolij Cerkaszov)

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy enyhítsenek az utazási korlátozásokon azok számára, akik teljesen védettek a koronavírus ellen. A lassú enyhítés az egyre sikeresebb oltási kampányok miatt válhat témává.