Ősztől várja a diákokat és a turistákat Kanada

De csak azokat, akik mindkét oltást megkapták.

2021. július 17., 10:10

Szerző:

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke bejelentette, hogy amennyiben folytatódik az oltási és a közegészségügyi helyzet javulásának jelenlegi üteme, országa szeptember elejétől szívesen látja a beoltott turistákat és diákokat a világ minden részéről. Tervek szerint a teljesen beoltott amerikai állampolgárok és lakosok, már augusztus közepétől szabadon utazhatnak északi szomszédjuk területére. Erre eddig csak halaszthatatlan ügyben volt lehetőségük. Csütörtöki bejelentésében a kanadai kormányzat arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a korlátozások feloldásáról a jövő hét elején teszi közzé részletes terveit. 

Az USA északi szomszédjának területén 2020 márciusában léptek életbe a beutazás legtöbb formáját korlátozó rendelkezések. Ezek a turisták számára egyértelműen megtiltották az országba történő belépést, azonban heves kritikákat váltott ki az amerikai politikai és üzleti élet tagjaiból, amikor tiltást az üzleti utakra is kiterjesztették. Nem meglepő módon a határzárat a kanadai lakosság többsége is támogatta. „Ahogy a koronavírussal folytatott küzdelmeink során eddig is, ezután is a maximális óvatosság elvét követjük, és lépésről lépésre haladunk” – mondta a miniszterelnök szerdán egy választási kampányszerű rendezvényen a sajtónak. 

Zárójelben jegyezzük meg, hogy az USA és Kanada közötti határ több mint 90 százaléka járhatatlan vadon, ahol sokszor tízkilométerenként sem találni egy határkövet, vagy bármit, amiről az ember pontosan tudná melyik országban jár. Ezeken a mindentől távol eső területeken a határ nem sokat jelent. Mindössze a sűrűbben lakott partmenti övezeteknél van és lehet egyáltalán országhatárról, illetve határellenőrzésről beszélni.

Szakértők szerint a sajtótájékoztató valószínűleg az első eseménye volt a miniszterelnök által hamarosan bejelentendő nyári politikai kampánynak, amelyben Trudeau célja a parlamenti többség visszaszerzése. Felmérések szerint a kanadaiak többsége támogatja a politikus óvatos határpolitikáját, az Angus Reid által a héten közzétett közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 69 százaléka csak akkor enyhítene az utazási korlátozásokon, amikor a kanadai lakosság átoltottsági szintje már elérte a 75 százalékot. Ezzel összefüggésben a felmérés szerint január óta először gondolja úgy a lakosság több mint fele, hogy a miniszterelnök jól kezeli a kialakult helyzetet. 

Jól jellemzi a kanadai lakosság hangulatát a Bloomberg News felkérésére, a Nanos Research Group által elvégzett kutatás, ahol a válaszadó kanadaiak 54 százaléka legalább valamennyire kellemetlenül érezte magát attól a gondolattól, hogy az országba korlátozás nélkül beléphetnek amerikai állampolgárok. Más országok polgáraival kapcsolatban jelentősen magasabb, 70 százalék volt ez az arány.

Kanada, a Bloomberg Vaccine Tracker szerint hamarosan eléri azt a sokak által kívánt állapotot, ahol a lakosság jelentős többsége védett lesz. Jelenleg az állampolgárok 69 százaléka az első, míg 47 százalékuk mindkét oltását megkapta már a CTV News adatai alapján. Ugyanezek a számok az Egyesült Államokban: 56 százalék első oltás utáni, és 48 százalék védett lakos. Üzleti körök arra próbálják rávenni Trudeau-t, hogy rövid időn belül engedélyezze a mindkét oltáson túlesett amerikai állampolgárok számára a belépést Kanadába, mert a nyár fennmaradó részében talán sikerül elkerülni, hogy egy második turistaszezon is kiessen. Azonban még a védett kanadaiak is csak július ötödike, azaz az enyhítések első köre óta nem esnek a karantén szabályok alá. 

Eközben Angela Merkel fehér házi útján sem tudta elérni, hogy az USA feloldja az EU beoltott állampolgárai számára a beutazási tilalmat. A Biden kormányzat, a kedvező tendenciák ellenére is szigorú ragaszkodása a korlátozásokhoz eközben azzal fenyeget, hogy az amerikai egyetemek második évüket is kénytelenek lesznek a jelentős bevételeket jelentő külföldi diákok nélkül elkezdeni. A magas tandíjakat fizető diákok számára további akadályt jelentenek a ritka repülőjáratok és a teljesen bizonytalan helyzet, sok szakértő ugyanis már most egy újabb hullámról beszél. 

(Kiemelt kép: Diákok érkeznek a Thomson könyvtárba az Ohio-i Egyetemen, 2020. augusztus 25-én. Fotó: Bloomberg)