Oroszország tömeges katonai gyakorlatba kezdett

Március vége óta tíz ukrán katona halt meg a határ menti konfliktusövezetben. Kiéleződni látszódik az orosz-ukrán konfliktus.

2021. április 7., 19:40

Szerző:

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése miatt Oroszország bejelentette, hogy tömeges katonai gyakorlatokba kezd. Áprilisban több mint négyezer gyakorlatot végeznek Oroszország-szerte.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kedden megerősítette: Ukrajna csatlakozni szeretne a NATO-hoz, mert csak így vethetnek véget az ország keleti részén zajló háborúnak. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára diplomatikus választ adott: a csatlakozási szándékra nem reagált, de azt mondta, aggodalommal tölti el, hogy az oroszok megszegték a tűzszünetet, és a NATO kiáll Ukrajna szuverenitásáért.

Zelenszkij azt szeretné, ha a nagyhatalmak nagyobb nyomást helyeznének Oroszországra, ezt pedig Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is közölte. Az ukrán külügy- és védelmi miniszterek múlt héten amerikai és brit kollégáikkal tárgyaltak, sőt az ukrán kormány felvette a kapcsolatot Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával is. Az amerikai kormány már korábban jelezte, aggódnak a kelet-ukrajnai orosz katonai agresszió miatt: március 26. óta tíz ukrán katonát öltek meg a keleti határ közelében. Joe Biden telefonon közölte Zelenszkijjel, hogy mellettük állnak az orosz agresszióval szemben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a NATO-csatlakozás nem oldaná meg Ukrajna belső konfliktusait, sőt azt mondta, orosz nézőpontból ez csak súlyosbítaná a helyzetet. Oroszország tagadja, hogy fenyegetné Ukrajnát, és a kijevi kormányt vádolja azzal, hogy támadásra készülnek, hogy visszaszerezzék az ország keleti része felett az irányítást.

A geopolitikai konfliktus hatására az orosz rubel értéke 1,1 százalékkal csökkent a dollárhoz viszonyítva, ezzel pedig jelenleg az egyik legrosszabbul teljesítő valuta.

A hét éve tartó orosz-ukrán konfliktus eddig 13 ezer emberéletet követelt.

(Kiemelt kép: Az orosz elnöki sajtószolgálat képén Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hadgyakorlat manővereit nézi meg egy fekete-tengeri üdülőhely, Anapa közelében 2013. március 29-én. Fotó: MTI/EPA/RIA-Novosztyi/Orosz elnöki sajtószolgálat | Mihail Klimentyev)