Most már tényleg küszöbön a vécépapír-világválság

A teherhajók nem bírják a megnövekedett igényeket, akadozik a nyersanyag-ellátás.

2021. március 25., 11:31

Szerző:

A súlyos egészségügyi és gazdasági kihívások mellett egy újabb probléma fenyegeti a világot: a vécépapír-válság. A legnagyobb nyersanyaggyártó arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben akadozhat az ellátás, mert nincs elég konténer, amiben az anyagot szállítani lehetne.

A Suzano többnyire ömlesztve, teherhajókon keresztül szállítja a nyersanyagot a vécépapír gyártásához. Az utóbbi időben azonban megnőtt az igény a bordázott acélkonténerekkel történő szállításra, ezért bizonytalanná vált, hogy a Suzano szállítmányai időben célt érnek – mondta Walter Schalka, a cég ügyvezető igazgatója.

Az igény nem csak a konténeres szállításra, hanem a vécépapírra is megnőtt, a lakosság a járványügyi korlátozások idején hajlamos felhalmozni a sok gurigát. Schalka szerint azonban az ellátás egyre csak rosszabb lesz, ha a gyártóknak nincsenek bőséges készleteik a nyers faanyagból. A cégvezető már a márciusi szállítmányok halasztása miatt is aggódik: mivel a teherhajók a bordázott acélkonténereket szállítják a vízen, az ömlesztett szállításra alkalmas hajók ritkábban érkeznek a cég Sao Paulo melletti kikötőjébe a megszokottnál. Ez az összes dél-amerikai cégnek kihívást jelent, amelyik ezt a szállítási módot választja.

Ami a vécépapír-nyersanyagot illeti, Brazília a világ vezető nyersanyaggyártója, a Suzano pedig a bolygó teljes termelésének harmadát teszi ki. A teherhajók túlterheltsége egyébként az élelmiszer-ellátást és a mezőgazdaságot is érinti: a szállítás költségei nőttek, és több időbe is telik, mint korábban. A hónapok óta tartó „konténerválságot” elsősorban a megnövekedett kínai igények okozzák, és ha a teherszállítási költségek tovább nőnek, az akár az infláció növekedését is felgyorsíthatja.

(Kiemelt kép: Shutterstock)