Kórházba került Navalnij

13 kilót fogyott, mióta bezárták. A cellájából többen is kórházba kerültek tbc miatt.

2021. április 6., 13:07

Szerző:

Börtönkórházba kellett szállítani Alekszej Navalnijt, miután múlt héten éhségsztrájkba kezdett. Az orosz ellenzéki vezetőn viszont nem a tápanyaghiány fogott ki, légzőszervi fertőzést kapott. Jelenleg 38 fok feletti lázzal és heves köhögéssel küzd, ráadásul a cellájából már három másik embert vittek kórházba tbc-vel.

Navalnijt március 11. óta a Moszkvától 100 kilométerre eső hírhedt IK-2 börtönben tartják fogva. Március 31-én kezdett éhségsztrájkba amiatt, hogy a börtönön kívül kaphasson kórházi ellátást hátfájdalmaira. A hivatalos közlemény szerint a politikus megfelelő ellátást kap a börtön falain belül is, de ügyvédje, Olga Mihajlova szerint összesen már 13 kilogrammot fogyott fogvatartása alatt. Az őrök minden órában felébresztik őt, egyfajta kínzási módszerként.

A politikust a hivatalos magyarázat szerint azért zárták börtönbe, mert megsértette a feltételes szabadlábra helyezés szabályait. Nem hagyhatta volna el Oroszországot, de tavaly Németországba kellett szállítani egy súlyos novicsokmérgezést követően, hogy megmentsék az életét.

Az orosz hatóságok tagadják, hogy szerepük lett volna a mérgezésben, de Navalnij és a nyugat-európai országok kormányai a Kremlt látják az akció mögött.

Január óta több mint 390 ezer ember vonult az utcára Oroszország-szerte azért, hogy szabadon engedjék Navalnijt.

(Kiemelt kép: EPA | Yuri Kochetkov)