Klímakatasztrófa: alig javult a helyzet Biden nagy bejelentése után

Az előrejelzések szerint továbbra is kihalunk, ha így folytatjuk. Dacára a nagyhatalmak legutóbbi környezetvédelmi bejelentéseinek.

2021. május 5., 08:38

Szerző:

Legutóbbi bejelentésükkel Joe Biden amerikai elnök és a világ vezetői csak leheletnyit javítottak az emberiség túlélési esélyein. A globális klímacsúcson, április 22-én szinte minden ország zöld intézkedéseket helyezett kilátásba. Emiatt a nonprofit szervezet, a Climate Action Tracker (CAT) módosította az előrejelzését: jelen állapot szerint a Föld hőmérséklete átlag 2,6 fok helyett csak 2,4 fokkal lesz nagyobb az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben egyébként 1,5 fok melegedésben egyeztek meg az országok.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy érdemes erőfeszítéseket tennünk, hogy lehetséges a fejlődés a nemzetközi klímaügyekben

– kommentálta a német környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze az ENSZ Petersburg Klímapárbeszéd nevű eseményén.

Néhány évvel ezelőtt az előrejelzés 3,5 fok melegedés volt – ez a forgatókönyv ma már elő se kerül.

- tette hozzá. 

Ugyanakkor a tudósok szerint a 2 fok feletti átlagos felmelegedés katasztrofális az emberiségre nézve is: a Föld egyes részei lakhatatlanná válnak, az időjárás pedig teljesen elszabadul, hullámokban érkező forróság, a folyók kiöntenek, viharok és szárazság váltogatják egymást. Azok a fajok, amelyek ehhez képtelenek alkalmazkodni, kihalnak. Az emelkedő tengerszint a parti településeket veszélyezteti. Mindez pedig arra kényszeríti az emberiség egy jó részét, hogy elmeneküljön a lakhelyéről.

A CAT legoptimistább forgatókönyve szerint, ha az Egyesült Államok és Kína – a két legnagyobb szennyező - betartja, amit most megígértek, a 2 fokos felmelegedés - vagyis a fentebb leírt katasztrófa-helyzet - tartható. Idáig 131 ország tett valamilyen vállalást, akik az üvegházhatású gázok 73%-ának kibocsájtásáért felelősek. Ők azt vállalták, hogy nullára csökkentik a szennyezésüket.

A CAT a 2030-as, részletesebb célok elemzésére alapozza az előrejelzését. A 2030-as célokat az ENSZ-ben még alá kell írnia a Párizsi Egyezményben résztvevő országoknak. A civil szervezet felhívta a figyelmet: a rövidtávú célok és a mostani intézkedések között még mindig óriási különbségek vannak. A környezetvédő szakértők azt mondják, hogy nagyon hiányzik, hogy gyakorlati, mindennapi szakpolitikai cselekvéssé fordítsák le az országok a meghirdetett céljaikat. Ha most minden változatlanul megy tovább, a Föld átlaghőmérséklete 2,9 Celsius fokkal lesz magasabb 2050-re - írta a Bloomberg. 

(Kiemelt kép: A Fehér Ház hivatalos fotója | Adam Schultz)