Kína betiltja: bukik a Bitcoin

Kína betiltott minden titkosított tranzakciót, és megígérte, hogy felszámolja a digitális eszközök bányászatát, ezzel az eddigi legkeményebb csapást mérve a kripto világra.

2021. szeptember 24., 18:39

Szerző:

A titkosítással kapcsolatos tranzakciók illegális pénzügyi tevékenységnek minősülnek, beleértve az offshore tőzsdék által nyújtott szolgáltatásokat is -közölte honlapján a Kínai Népi Bank. Hozzátette, hogy a kriptovaluták, köztük a Bitcoin és a Tether, nem készpénzes valuták, és nem forgalmazhatók. A kínai bejelentés után a Bitcoin 8%-al zuhant, jelenleg egy Bitcoin 41 ezer dollár. 

Kína többek között, azért szeretné betiltani a kripto kereskedelmet, mert úgy vélik, hogy megnőtt a pénzmosáshoz köthető bűncselekmények száma továbbá túlzott energiafelhasználással jár a kriptovaluták forgalma. Kínában már vannak szabályok, amelyek megtiltják a bankoknak, hogy kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak. 

„Kína minden kriptovaluta kereskedési tevékenységre vonatkozó tilalma rövid távú hatással lesz a valuta értékelésére, de a hosszú távú következmények valószínűleg elhalványulnak”

-mondta Ganesh Viswanath Natraj, a Warwick Business School pénzügyi adjunktusa.

A kriptobányászat hatalmas energiafogyasztása szintén oka annak, hogy az ipar egyre gyengébb helyzetbe kerül. A kínai gazdasági tervező ügynökség külön nyilatkozatában azt mondta, hogy sürgős feladat a kriptobányászat felszámolása, és a visszaszorítás a szén -dioxid -kibocsátási célok elérése érdekében. Kína súlyos energiaválsággal néz szembe, több iparág áramellátásának visszafogását kezdeményezték az elmúlt hetekben.

„A kínai szabályozó hatóságok mindig szélsőségesek voltak nézeteikben, és ezek a megjegyzések nem újdonságok”

- mondta Vijay Ayyar, az Ázsia csendes -óceáni részlegének vezetője, a Luno kriptovaluta -tőzsdével Szingapúrban.

Kína májusban megkezdte a kriptobányászat és a kereskedelmi tevékenység elleni fellépést. Ez volt az első alkalom, hogy a vezető tisztségviselők nemzeti szinten kiemelték a kriptobányászatot, amióta 2019 -ben kimaradtak a megszüntetendő iparágak javasolt listájából.

A lépés a kripto árak összeomlását okozta, a Bitcoin idén április és július között értékének mintegy felét vesztette. Bár a piac helyrerázódott, még így sem éri el a mindenkori 63 ezer dolláros csúcsát. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Anadoli/AFP | Mustafa Ciftci)