Felrobbanthatja El Salvador és a Bitcoin a világot

Egy merész lépéssel a kicsi közép-amerikai ország hivatalos fizetőeszközzé tette a kriptovalutát.

2021. július 12., 11:38

Szerző:

A Bitcoin napi forgalma általában 40 és 50 milliárd dollár közötti értéken szokott állni, és ezek jelentős részét is a nagyobb tőzsdék közötti forgalom teszi ki, áll a JPMorgan elemzői Steve Palacio, Joshua Younger és Veronica Mejia Bustamante által közzétett jelentésben. Ráadásul a kriptovaluta jelentős része úgy nevezett nem-likvid (illikvid) szervezetek birtokában van, így a jegyzett bitcoinok több mint 90 százaléka egy éven belül nem is cserél gazdát. A szerzők szerint azonban a „pénztárcákban” tartott és fizetésre használt virtuális pénz mértéke folyamatosan nő.  

„Ha El Salvador teljesen átáll a bitcoin tokenekkel való fizetésre az körülbelül 4 százalékkal növeli meg a napi tranzakciók számát és mindössze 1 százalékkal az elmúlt évi, »pénztárcák« közötti, azaz vásárlásra használt token tranzakciók számát. Az eszköz típusából fakadó illikviditás és kis összeg valószínűleg akadályozni fogja a megoldás, mint fizetési mód elterjedését” – áll a jelentésben.  

Nayib Bukele, el salvadori elnök kezdeményezése a Bitcoin, mint törvényes fizető eszköz bevezetésére az előnyökről és hátrányokról szóló, óriási nemzetközi vitát robbantott ki. A 39 éves Bukele szerint ez a lépés sokat segíthet a rendkívül kevés bankfiókkal rendelkező ország helyzetén, ráadásul a pénzátutalás korábban nagyon magas díját is csökkentené. Azonban az El Salvador rossz pénzügyi helyzete miatt bevont IMF nem osztja véleményét.

Bár a Bitcoin számos támogatója szerint a kriptovaluta stabil rendszere alkalmassá teszi, azonban számos okból kifolyólag fizetőeszközként elég nehéz használni. „A Bitcoin a létező legrosszabb rendszer, ha az ember fizetni akar vele. Egyszerűen szörnyű, szinte bármelyik kriptovalutával könnyebb fizetni, mint a Bitcoinnal” – mondta William Quigley, a Tether társalapítója és a kriptovaluták elismert szakértője.

A JPMorgan szerint az alábbi szempontok miatt sem lesz egyszerű El Salvadorban áttérni az új fizető eszközre: 

  • Felmérések szerint a lakosság sem igazán lelkesedik a Bitcoin, mint fizetőeszköz bevezetéséért.
  • A Bitcoin utóbbi időben mutatott jelentős árfolyamingadozásai (volatilitása) jelentős gondot okozna a két fizetőeszközös rendszerben, ahol a másik hivatalos fizető eszköz a dollár.
  • Nehézkes kriptovalutával való fizetés nehézkes fizetési rendszere miatt a bitcoin / amerikai dollár kereslet az utóbbi felé billenne, így az állam nyerészkedhetne az elérhető dolláron, amely hosszútávon jelentős pénzügyi kockázatokat jelentene a lakosság számára.

(Kiemelt kép: A Bitcoin logója egy bolt kerítésén El Salvadorban, 2021. június 14-én. Fotó: Cristina Baussan / Bloomberg)