Kína 500 pontos politikai feladatlistát adott át Hongkong vezetésének

Újabb jelei a kínai előretörésnek az egykori brit gyarmaton.

2021. október 12., 10:02

Szerző:

Kína legfőbb hongkongi ügynöksége 500 pontos politikai követelést tartalmazó feladatlistát adott át a város vezetőinek, amely a helyi média szerint újabb jele a pekingi térnyerésnek az ázsiai pénzügyi központban. Az összekötő iroda az elmúlt hetekben a helyi lakosokkal folytatott konzultáció után állította össze a listát – közölte a South China Morning Post egy, az ügyben jártas személyre hivatkozva. A testület azokat a feladatokat kezeli, amelyek a szárazföldi hatóságok feladataival kapcsolatosak, mint például a dél-kínai szomszédos városokkal való együttműködés, valamint a határ újbóli megnyitása, írja a Bloomberg.

Hongkong kormányzója, Carrie Lam irodája jelezte, nem hallottak még a jelentésről, ezért egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben. A jelentés szerint a kínai ügynökség munkatársai, köztük Luo Huining igazgató, szeptember 30. és október 10. között csaknem 4000 helyi lakossal találkozott. Ennek célja hivatalosan az volt, hogy közvetítsék „a központi kormányzat törődését és szeretetét Hongkong iránt, valamint a Hongkong és az emberek javára szolgáló politika mélyreható megértését”. Mindez egybeesett Carrie Lam kormányzó éves politikai beszédével, amelyben arról beszélt, az egykor rejtőzködő testület egyre aktívabban kíván nyomást gyakorolni az egykori brit gyarmatra.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kormányellenes tüntetők az újévi tűzijáték közben Hongkongban 2020. január 1-jén. Fotó: MTI/EPA | Vivek Prakash)