Hamburger, pizza, sör: így ösztönzik az amerikaiakat az oltakozásra

Ohioban hetente egymillió dollár is gazdára talál a frissen beoltottak között, mindezt kormányzati pénzből.

2021. május 14., 14:27

Szerző:

Az amerikai állami és városi vezetők már mindent megpróbálnak bevetni annak érdekében, hogy javítsanak az oltottsági statisztikán: többek között ingyenes pizzával és vidámparki belépővel ösztönöznek az oltakozásra az utóbbi napokban.

Ohioban nyereményjátékon vehetnek részt a beoltottak, a fődíj pedig egymillió dollár, amelyet öt héten keresztül minden héten kisorsolnak. Mike DeWine kormányzó ellenfelei szerint ez a járványhelyzetre elkülönített közpénz elherdálása. Ezt még senki nem próbálta, és úgy gondoltuk, megérné kipróbálni. Ezt a pénzt azért kaptuk a kormánytól, hogy szembeszálljunk a vírussal, az egyetlen lehetőségünk pedig az oltakozás – mondta DeWine a CBS-nek. Ohioban a lakosság 42 százaléka kapta meg az első oltást.

Csütörtökön a Six Flags vidámpark is bejelentette, hogy Illinois államban 50 ezer napijegyet ajándékoz a beoltottaknak, összesen több mint 4 millió dollár értékben. Maryland kormányzója, Larry Hogan pedig 10 ezer ingyen pizzát oszt szét azok között, akik beoltatják magukat.

Bill de Blasio, New York polgármestere a Shake Shake hamburgereivel igyekszik oltakozásra ösztönözni a városlakókat, a New Jersey-i lakosok pedig egy Budweiser sört kapnak, ha májusban beoltatják magukat.

A Bloomberg Vaccine Tracker szerint az áprilisi napi 4,63 millió oltás helyett szerdán már csak 1,55 millióan kapták meg az oltást az Egyesült Államokban. Ezzel a tempóval további három hónapba telhet, mire a lakosság 75 százalékát beoltják. Az amerikai járványügyi központ (CDC) legfrissebb szabályai szerint azoknak, akik már mindkét oltást megkapták, nem kell maszkot viselniük: a hamburger, a pizza és a sör mellett ez a változás is ösztönözheti az oltakozásra az amerikaiakat.

(Kiemelt kép: Oltópont Los Angelesben, 2021. május 3-án. Fotó: AFP | Frederic J. Brown)