Hálás lenne a környezetünk, ha az autósok biciklire ülnének

Napi egyszeri biciklizés az autózás helyett akár 67 százalékkal csökkenthetné a közlekedés okozta károsanyag-kibocsátást.

2021. április 1., 12:04

Szerző:

Jelentősen csökkentheti a közlekedés ökológiai lábnyomának méretét, ha az autósok napi egyszer inkább a kerékpárra ülnek fel – derül ki az Oxfordi Egyetem részletes tanulmányából. A felmérésben hét város 3800 lakójának közlekedési szokásait vizsgálták két éven keresztül, és kiderült, hogy már napi egyszeri kerékpárhasználat is 67 százalékkal csökkenti a közlekedésből fakadó károsanyag-kibocsátást ahhoz viszonyítva, ha az utat autóval tennénk meg.

A tanulmány újdonsága, hogy nem kell minden utunkat biciklivel megtennünk, már napi egy úttal is sokat tehetünk a környezetünkért. Ebben benne lehet a bevásárlás, a rokonaink, ismerőseink meglátogatása is. Ha egy ilyen utat a lakosság 10 százaléka nem autóval, hanem kerékpárral, vagy gyalog tenne meg, az 10 százalékkal csökkenthetné az egész város közlekedésből származó károsanyag-kibocsátását.

A hét vizsgált város – köztük Barcelona, London és Róma – klímája, földrajza, beépítettsége ugyan különböző, más adatok azonban megegyeztek. A biciklizés sehol nem tette ki a közlekedés ökológiai lábnyomának 5 százalékát: károsanyag-kibocsátással nem jár, mindössze a kerékpárok gyártása, és hulladékként történő elhelyezése során károsíthatjuk vele a környezetet. A nemi szerepek is hasonlóak voltak a különböző városokban: a férfiak inkább autót vezettek és bicikliztek, míg a nők szívesebben sétáltak, vagy használták a tömegközlekedést.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)