Ha így folytatjuk a környezetszennyezést, rengeteg állat pusztulhat ki

A bolygó 3 fokos átlaghőmérséklet-emelkedése súlyos következményekkel járna.

2021. április 12., 16:37

Szerző:

Több száz állatfaj, köztük a madagaszkári makimajom és a himalájai hópárduc is belátható időn belül kihalhat, ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az olyan növény- és állatfajok, amelyek csak őshonos szigetükön, vagy országukban élnek, különösen veszélyeztetettek a klímaváltozás miatt. Kutatók közel háromszáz szárazföldi és tengeri, élővilágban gazdag területet vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a fajok háromszor nagyobb eséllyel halnak ki a klímaváltozás miatt.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsájtását a jelenlegi szinten tartjuk, akkor a veszélyeztetett fajok 92 százaléka kerül a kihalás szélére, sok közülük akár teljesen eltűnhet. A szigeteken élő fajok esetében ez az arány 100 százalék. Ez a forgatókönyv akkor valószínű, ha az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva a bolygó átlaghőmérséklete 3 fokkal nő az évszázad végére.

Ha a globális felmelegedés 1,5-2 fok alatt marad – ami egyébként a párizsi klímaegyezménynek is megfelel – töredékére csökkenthető a kihalás veszélye. 1,5 fokos felmelegedés esetén a fajok 2 százalékát, 2 fokos felmelegedés esetén pedig a fajok 4 százalékát fenyegetné kihalás veszélye.

„Ha figyelmen kívül hagyjuk a párizsi klímaegyezmény szabályait, a kihalás kockázata több mint tízszeresére növekszik. A biodiverzitás fontosabb, mint amilyennek tűnik: vizet, élelmet biztosít nekünk, védelmet a katasztrófák ellen, ezek mellett pedig kikapcsolódást, kulturális és lelki feltöltődést is” – mondta Stella Manes, a kutatás egyik vezető szerzője.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)