06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Elon Musk Oroszországban gyártaná a Teslát?

Elon Musk felszólalt egy Kreml által szervezett rendezvényen. A résztvevő diákoknak Musk Oroszország történelmi eredményeit dicsérte, főleg az űrkutatás terén. Elhintette, hogy szívesen nyitna egy Tesla-gyárat az országban.

2021. május 30., 09:36

Szerző:

A vezérigazgató 45 percen keresztül válaszolt kérdésekre az eseményen, ahová Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője hívta meg. Számos kedvenc témája előkerült: az emberi tudatról, a mesterséges intelligenciáról, valamint HR-ügyekről is beszélt.

„Úgy gondolom, hogy közel állunk ahhoz, hogy a Tesla beléphessen Oroszországba. Ez nagyszerű lenne – mondta. – A következő időszakban szeretnénk gyárakat létesíteni Amerikán kívül, talán Oroszországban is.”

Musk, aki az USA kormányának beszállító SpaceX-et is vezeti, arra sürgette a két ország vezetőit a pénteki konferencián, hogy fonják szorosabbra együttműködésüket. A konferenciával az orosz kormány a Tudás Társaságát, egy szovjet kori oktatási szervezetet akart újraindítani.

„Sok tehetség és energia van Oroszországban – mondta Musk. – Remélhetőleg ez az energia a jövőben is ki fog tartani. Én arra biztatok mindenkit, hogy igyekezzenek jobbá tenni a jövőt a múltnál, és hogy legyenek optimisták vele kapcsolatban.”

Musk korábban is próbálkozott közelebb kerülni Oroszországhoz: három hónapja online videóchatre invitálta Vlagyimir Putyin elnököt. Peskov most azt mondta, hogy még mindig reménykedik abban, hogy Putyin és Musk valamikor le tudnak ülni beszélgetni. Viszont konkrét előkészületeket egyelőre nem tettek erre.

(Ilya Arkhipov, Craig Trudell és Vladimir Kuznetsov, Fotó: MTI/EPA/Tesla)