06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Boris Johnson most egy luxusutazással bukott le

A brit miniszterelnök szabályellenesen nyaralhatott egy privát szigeten, nem ez az első vizsgálat, ami ellene indul. A választókat nem hatotta meg túlságosan az ügy. 

2021. május 10., 18:58

Szerző:

Alig két hete robbant a bomba, hogy Boris Johnson valószínűleg a pártkasszából fizette a Downing Street-i lakása felújítását, most újabb botrányt kapott a nyakába: a brit parlament vizsgálja a miniszterelnök szabályellenes utazását a Mustique nevű magánszigetre.

Johnson 2020 első napjait töltötte a privát üdülőhelyen, az alsóházi normákért felelős biztos, Kathryn Stone pedig bejelentette, hogy az út miatt hivatalos vizsgálat indult Johnsonnal szemben. 

A brit parlament szabályai szerint a politikusoknak nyilvános jelentésben kell számot adniuk az adományokról és az ajándékokról. Ebbe beletartoznak az olyan külföldi utak is, amiket nem a kormány finanszíroz, és nem is a saját zsebükből fizetik a politikusok. Johnson jelezte, hogy a Carphone Warehouse egyik alapítója, David Ross adományozott neki 15 ezer fontot (6,2 millió forintot), ebből fizette a szállást a privát üdülőszigeten. Ross először azt mondta, nem fizetett Johnsonnak, később azonban tisztázta, hogy a jelentés pontos, és megkönnyítette a miniszterelnök nyaralását.

Az ellenzéki Munkáspárt ezután írt Stone-nak hogy vizsgálják ki az ügyet. A Munkáspárt korábban többször is támadta Johnsont gyanús ügyei miatt, a választókat azonban ez nem hatotta meg: a múlt heti helyhatósági választásokon a konzervatívok még a vártnál is jobban szerepeltek.

 

(kiemelt kép: Dan Kitwood / POOL / AFP)