Magyarország megkezdi a kötvényvásárlásainak leépítését a kamatemelési ciklus erősítése érdekében

Mivel az előrejelzések szerint az infláció még az idén meg fog ugrani, a jegybank valószínűleg tartani fogja az alapkamat emelését.

2021. augusztus 27., 14:25

Szerző:

Magyarország megkezdte kötvényvásárlási programjának leállítását, és ezzel megszüntette a féket Európa legagresszívabb monetáris szigorítási kampányában, miután a központi bank már a harmadik egymást követő hónapban emelte a kamatokat. A forint árfolyama megugrott. A befektetők most azt kalkulálják, hogy a monetáris politikai döntéshozók meddig tarthatják az alapkamat havi 30 bázispontos emelését, amely a legutóbbi, keddi emeléssel egy és fél százalékra, az Európai Unióban a legmagasabbra nőtt.

Bár a jegybank nem kötelezte el magát, hogy szeptemberre – amikor az új inflációs előrejelzések fényében újraértékeli a szigorítási ciklust – ugyanezt az ütemet fogja tartani, nem hagyott kétséget afelől, hogy a kamatlábak tovább emelkednek, mivel az előrejelzések szerint az infláció idén meg fog ugrani.

„Miközben fenntartották az alacsony infláció prioritásként való kezelését, a szigorítási ciklus szeptemberre tervezett értékelése azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben kevésbé lesznek agresszívek” – közölte Marek Drimal, a londoni Societe Generale stratégája. Az árnövekedés októberben vagy novemberben ismét meghaladhatja az öt százalékot, mielőtt lassulni kezd – mondta Virág Barnabás, jegybankelnök-helyettes egy budapesti online tájékoztatón. A döntéshozók hangsúlyozták, hogy addig folytatják a szigorítást, amíg az infláció el nem éri a három százalékos célt.

Világos üzenet

„Ezt az üzenetet hangsúlyoztuk az elmúlt hónapokban, és ez az üzenet nem változott” – válaszolta Virág arra a kérdésre, hogy van-e esély az emelések szüneteltetésére.

A forint a tájékoztatót követően 0,4 százalékkal erősödött az euróval szemben, és ezzel három és fél százalékra növelte az elmúlt egy hónap során elért emelkedését, ami a legnagyobb erősödés a Bloomberg által követett 31 főbb deviza között.

A politikai döntéshozók világszerte próbálnak egyensúlyt teremteni a hitelfelvételi költségek alacsonyan tartásának kockázata és a gazdasági fellendülés ösztönzése között, mivel a vírusváltozatok új járványokat okoznak és a vakcinázási kampányok zászlót bontanak, szemben azzal a veszéllyel, hogy a túlságosan laza politika az infláció spirálját táplálja.

Magyarország élen jár a monetáris szigorításban Európában, Csehország mögött, amely szintén egymás után emelte a kamatokat júniusban és júliusban, és további emeléseket jelzett. Más közeli, euróövezeten kívüli uniós országok, köztük Lengyelország és Románia az erősödő árnyomás ellenére is emeléseket helyeznek kilátásba.

A keddi kamatemelés mellett, amely a kamatfolyosó mindkét végére vonatkozott, a magyar jegybank megkezdte eszközvásárlási programjának szűkítését is. A bank első lépésként 60 milliárd forintról 50 milliárd forintra (169 millió dollár) csökkentette heti vásárlásait, bár közölte, hogy ha a piaci környezet ezt indokolja, ismét megemeli az összeget. A szűkítés „fokozatos” lesz – mondta a jegybankelnök-helyettes. 

Miközben az árak növekedési üteme júliusban kilencéves csúcsról lassult, a második negyedévi rekordméretű gazdasági növekedési adatok azt mutatták, hogy a fellendülés üteme további inflációs nyomást generálhat.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)