Biden fellép a gyártói korlátozások ellen

Az Apple-re és a John Deere-re egyaránt lesújt az amerikai kormány. Hamarosan akár otthon is lehet okostelefont és traktort javítani.

2021. július 7., 18:37

Szerző:

Egy amerikai kormányzati forrás szerint Joe Biden elnök hamarosan utasítást ad a szövetségi szintű Kereskedelmi Bizottságnak (Federal Trade Commission – FTC), hogy a vásárlók jogait helyreállító új előírásokat dolgozzon ki. A szabályozás megtiltaná a gyártóknak, hogy meghatározzák és korlátozzák elromlott, vagy megsérült eszközeik javításának feltételeit. Ez a lépés azon észszerű lehetőség visszaállítását jelentené, amely még nemrégiben is általánosnak számított, azaz az elromlott, megsérült eszközök javítását otthon, vagy független boltokban, műhelyekben is el letetett végeztetni. 

Bár a pontos szabályok kidolgozása a hatóság feladata, a tervezetben név szerint szerepelnek egyes telefongyártók, valamint a Védelmi Minisztérium bizonyos beszállítói. Az Apple és a Microsoft az a két cég, amely legtöbbünknek eszébe jut, ha a kötelező szakszervizre gondolunk. Mindkét vállalat szigorúan korlátozta elromlott vagy megsérült játékkonzoljaik és telefonjaik javításának feltételeit, amely szakértők szerint jelentős többletköltséget jelent a vásárlóknak. 

A fentieken túl a mezőgazdaságban dolgozók is élvezhetik majd a tervezett új rendelkezés előnyeit. Ugyanis nemcsak az elektronikai termékek piacán, hanem a mezőgazdasági gépgyártók körében is elterjedt az a szokás, hogy gépeiket kizárólag az általuk árult célszoftverrel lehetett ellenőrizni, és célszerszámokkal lehetett javítani. Ez a megoldás nemcsak azt tette lehetetlenné, hogy független műhelyek is javíthassák a gépeket, hanem azt is, hogy a gazdák otthon hárítsák el a kisebb problémákat, ami jelentős többletköltségeket okozott – árulta el egy névtelenséget kérő forrás a Bloombergnek. 

„A közeli napokban megjelenő elnöki utasítás általános célja a verseny növelése, az amerikai családok költségeinek csökkentése, a munkavállalók bérének növelése” – nyilatkozta a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Brian Deese.

A Biden-kormányzat lépése nem sokkal azt követően került nyilvánosságra, hogy az Európai Bizottság bejelentette a telefonok, tabletek és laptopok javítására vonatkozó gyártói korlátozások felülvizsgálatát. Az angolul right-to-repair, azaz a javításhoz való jogról szóló szabályok bevezetését környezetvédelmi csoportok is üdvözölték, kiemelve, hogy a javítások korábban nagyon magas árai miatt a felhasználók inkább kidobták megsérült elektronikai eszközeiket, tovább fokozva ezzel a környezet terhelését. 

Az ellentétes álláspontot képviselő techcégek és gyártók azzal érveltek, hogy a hozzáférés az eszközök belsejéhez, valamint a működésért felelős szoftverekhez számos amerikai testi épségét veszélyeztetheti. A rosszul visszatett akkumulátoroktól, a traktorokra és nehéz gépekre a biztonsági és környezetvédelmi előírásokat megkerülve felszerelt módosításokig számtalan sérülésveszélyes helyzet adódhat, ha elfogadják az új szabályokat.  

Az elektronikus fogyasztási cikkeken túl az új rendelet a mezőgazdasági ipar felpörgetésével is számol. Készülve arra, ha a gyártók pénzügyileg hátrányos helyzetbe hozzák az állattenyésztőket az új szabályok alkalmazása miatt, a kormányzat már előre bejelentette, hogy jelentősen megkönnyíti a nagy értékű gépek gyártói elleni perek elindítását. Az akcióterv részeként Biden utasítást adott a Földművelésügyi Minisztériumnak a „Product of USA” (Amerikai termék) címke szabályozásának felülvizsgálatára, kizárva a felirat használatát külföldön termett, de az USA-ban feldolgozott élelmiszerek esetében. 

A tervezett elnöki utasítás a légitársaságokkal szemben is szigorúbb fellépést helyez kilátásba, amely egyebek mellett garantált kártérítést határoz meg abban az esetben, ha az utazó csomagja nem érkezik meg időben.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök tárgyal az Ovális irodában 2021. április 27-én. Fotó: Adam Schultz / A Fehér Ház hivatalos fotója)