Menekülnek a női sportolók Afganisztánból

A tálibok szélsőséges vallásértelmezése miatt egyre több prominens nő hagyja el Afganisztánt.

2021. szeptember 15., 14:56

Szerző:

Afganisztán női labdarúgó válogatott csapata és hozzátartozóik elmentek Pakisztánba, ahonnan Európába és az Egyesült Államokba fognak tovább utazni – közölte az ország labdarúgó szövetségének egyik tisztviselője. A helyi média is beszámolt róla, hogy az afgán sportolónők a tálib fenyegetés elől menekülnek, mert a tálibok megtiltották a nők sportban való részvételét. 

„Volt egy kötelezettség, amit még a távozó amerikaiak vállaltak feléjük” – mondta Farasat Ali Shah, a Pakisztáni Labdarúgó egyik igazgatója. „Átutazóban vannak Európába vagy Amerikába” – tette hozzá.

Több női sportoló, vállalkozó és politikus is elmenekült már Afganisztánból, mert a tálibok az iszlám törvényeket szélsőségesen módon értelmezik, és az említett nők megtorlástól tartanak. A tálibok augusztus 15-i hatalomátvételük óta igyekeznek egy mérsékeltebb arcukat mutatni, például a saría törvények keretein belül engedélyezik a munkát a nőknek. Tetteik azonban nem állnak összhangban kommunikációjukkal. Azon kívül, hogy megtiltották a sportolást a nőknek, a nők csak akkor járhatnak egyetemre, ha a férfiaktól elkülönített tantermekben, női oktatók oktatják őket.

A tálibok közölték, hogy aki el akarja hagyni Afganisztánt, annak érvényes utazási okmányokkal kell rendelkeznie, de a kiutazást egyelőre nehezíti, hogy Kabul reptere zárva van a polgári járatok előtt. „A focicsapat a szomszédos Pakisztánba szárazföldi úton jutott be érvényes útlevelekkel. Pakisztáni vízumot a kabuli nagykövetségen és a tálib kormány engedélyével kaptak” – közölte Shah.

Bilal Karimi, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy nincs információjuk az ügyről és az érintettektől várja a választ. „Ezzel kapcsolatban nem történt semmilyen egyeztetés az Iszlám Emírség illetékesével” – fogalmazott. „Saját akaratukból távozhattak. Utána fogunk nézni az olimpiai vagy a sporthatóságokkal, de saját akaratukból mentek el” – mondta.

(Kiemelt kép: Az afganisztáni lány labdarúgó-válogatott tagjai érkeznek a Pakisztáni Labdarúgó Szövetség (PFF) Lahorba 2021. szeptember 15-én, egy hónappal azután, hogy a keményvonalas tálibok ismét hatalomra kerültek, közölték a tisztviselők. Fotó: Arif ALI / AFP)