Nagy a baj: a klímaváltozás miatt tömegesen pusztulnak a halak

A hónapok óta tartó forróság és szárazság a hazai tavak és folyóvizek állapotára is kihat. A klímaváltozás következtében egyre melegebb a víz, ami tömeges halpusztuláshoz vezet.

2024. szeptember 5., 10:46

Szerző:

A klímaváltozás miatt 26 és 30 fok közé állt be az utóbbi másfél hónapban a magyar folyóvizek és tavak hőmérséklete, ami a halak tömeges pusztulását okozza. Ennek okairól a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc beszélt az Infostartnak.

Soha nem volt még ilyen magas a vízhőmérséklet, ezzel pedig az a gond, hogy minél melegebb a víz, annál kevesebb gázt tud megtartani, vagyis kevesebb az oxigén is. Más gázok felhalmozódnak a fenéken, és milliméternyi vastagságú gázréteget képeznek.

Az első olyan időszakban, amikor a légnyomás drasztikusan leesik, ezek a gázok egyszerre szabadulnak fel, elkábítják, elbódítják a halakat, nem ezért pusztulnak el, mert nincs elég oxigén, hanem azért, mert szó szerint megmérgeződnek

– mondta a szakember.

Emellett nagyon nagy a párolgás is, 30 fok fölötti vízhőmérsékletnél naponta körülbelül 1,5-2 centiméternyi vizet veszítünk el, ezért szerinte a legfontosabb lenne a víztározás.

Probléma, hogy utoljára a 80-as években építettek víztározókat Magyarországon.

A hazai tógazdaságok területe mintegy 26 ezer hektár és körülbelül 350-400 millió köbméter vizet tudnak tározni, de a halastavak jó része is feliszaposodott, kotrásra van szükség, mert különben kevesebb vizet tudnak tárolni, kisebb az a vízmennyiség, ahol a halak életterét jelenti.

Sajnos a különböző mértékű halpusztulás folyamatos, az a veszteség, amit el szoktunk szenvedni egy nyáron, 10-15 százalék szokott lenni, most ez legalább 30 százaléknál jár. Kis eldugott öblökben a horgászvizek partjain, a holtágak szélein, mindenütt találkozunk a döglött halakkal

– mondta Lévai Ferenc.

A kiapadt vizek mellől az ott élő védett állatok, teknősbékák, hódok, vidrák folyamatosan azokat a területeken keresik fel, ahol még van víz. Ma már a gázlómadarak minden további nélkül gázolnak a tó közepén is.

Az, hogy elvesztettük a vizet mint életteret, elvesztettük mint termelő területet, még azzal is jár, hogy lényegesen több a kár, amit a védett állatok okoznak a halastavakban

– tette hozzá.

Családi fotón a klímaváltozás sokkoló hatása

Az angol férfi, Duncan Porter két fotót mutatott a közösségi oldalán, a felvételek alapján pedig tökéletes látszik, hogy az elmúlt évek során milyen súlyos problémák okozott a klímaváltozás – írja a 24.hu a The Guardian cikkére hivatkozva. 

Sokkoló képek 

A képeken Porter és a felesége látható, mindkét fotó a svájci Alpok ugyanazon a pontján készült, 15 év különbséggel. Az első képet 2009 augusztusában lőtték, míg a másodikat idén, 2024 augusztusában. A második képen azonban valami igazán drámai dolog látható, ugyanis feltűnik, hogy a 15 év alatt olyannyira lecsökkent a jégmennyiség, hogy a már a sziklák is látszódnak, az olvadékvíz pedig egy tavat alakított ki. A férfi a posztban úgy fogalmazott, nem fog hazudni, a látottak miatt elsírta magát. 

További részletek itt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: N: Patrick Pleul/dpa)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.