Csökken a talajvízszint, van megoldás

A Duna-Tisza közi Homokhátság 2020 óta hivatalosan félsivatag, azaz többvíz párolog el, mint amennyi csapadék hullik. A térség vízutánpótlásának problémájára van megoldás az országos vízügyi főigazgató, Láng István szerint. 

2023. szeptember 6., 10:16

Szerző:

Láng István szerint Magyarország vízgazdálkodási problémáinak 70 százaléka az Alföldre jellemző. Vízügyi és agrárszakemberek kidolgoztak egy tervet, amellyel megakadályozható Magyarország elsivatagosodása – értesült az Index. A terv kifejezetten az öntözési célú vízpótlásra koncentrál, és összeállításakor azt nézték, hány hektáron nőhet az öntözött területek nagysága és mennyibe fog kerülni.

A szakermber azonban figyelmeztet, hogy nem lesz olcsó, ezermilliárdos tételről van szó. A kormány 2030-ig évi 7 milliárd forintot irányzott elő öntözésfejlesztésre, azonban a háború miatt ezt befagyasztották, jelenleg csak üzemeltetik a rendszereket. 

Magyarország vízgazdálkodását két tényező befolyásolja nagy mértékben: a csapadékintenzitás szélsőségessé válása és a folyók 19. századi szabályozásának a következménye.

A számok alapján a csapadékintenzitás megnőtt, ami azt jelenti, hogy gyors és nagy esők vannak, amelyek többnyire tovább folynak és kevesebb idő marad, hogy a víz beszivárogjon a talajba. Láng arra számít, hogy alacsonyabb vízszintek és magasabb árvízszintek lesznek a magyar folyókon.

A folyók 19. századi szabályozása során szűkebb hullámtereket alakítottak ki, emiatt az árvízszintek magasabbak lesznek, mert nem tudnak kiterülni. Az alacsony vízszint pedig erodálja folyó medrét, amely ezáltal süllyed. A főigazgató azt mondja, az Alföldön a szabályozások előtt a kis- és az árvízszintek között csupán 3-5 méteres különbség lehetett, ma ez helyenként meghaladja a 10 métert is. A Tisztán például az év 80 százalékában alacsony a vízszint, ez leszívja a talajvizeket, és a néhány napos árvizes időszak nem elég ahhoz, hogy visszatöltse a talajba. 

„Évente 2-4 centimétert süllyednek a talajvízszintek. Ez rossz hír, mert a legfontosabb víztározónk mégiscsak a föld”

– közölte Láng István.

Ennek megoldása érdekében épült a Tiszalöki és a Kiskörei vízlépcső is. A főigazgató szerint a Kiskörei tározó szinte állandósítja a Tisza vízszintjét: körülbelül egyméteres szintkülönbség van a téli és a nyári vízállás között, ennek köszönhetően a Poroszlói-medencében rehabilitálódott a szabályozás előtti tiszai élővilág. 

Láng István szerint a települési önkormányzatoknak és az állampolgároknak is szemléletváltásra van szükségük, hogy a jövőben az ország alkalmazkodni tudjon a változó éghajlathoz. Az újrahasznosított vizek felhasználása Magyarországon még gyerekcipőben jár. A főigazgató azt mondja, elsősorban az építési előírásokon kell változtatni. Tata önkormányzata például föld alá helyezhető víztároló edényeket osztogat, hogy fékezze az esővíz áramlását, ez különösen dombvidéken lehet hasznos.  

 

Az önkormányzatoknak a szennyvíztelepeken is akad fejleszteniavlója, a jelenleg használatos rendszereket ugyanis nem ekkora csapadékterhelésre méretezték. Egy intenzív esős időszak például kiviszi a biológiai tisztító réteget, így két hétig tisztítás nélkül folyik a szennyvíz a folyókba – ezzel küzd  Győr és Komárom is. 

De a mederiszap kihelyezésének szabályozása területén is változtatni kellene, Magyarországon ugyanis automatikusan hulladéknak tekintik, pedig  „Olaszországban sorban állnak a gazdák az iszapért, mert kitűnő trágya” – mondta Láng István. 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

 

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.