Beteges a paprikapalánta? Szupervírus állhat a háttérben!

A kezeletlen vírusfertőzés akár a paprikapalánta halálát is okozhatja.

2025. május 23., 11:34

Szerző:

Veszélyes paprikavírus jelent meg Spanyolországban, amely már több mint 1000 hektárnyi termőterületet érint. A PEWBVYV (Pepper whitefly-borne vein yellows virus) nevű polerovírust először 2016-ban Izraelben azonosították, és 2024 végén jelent meg Spanyolországban. A vírus főként El Ejido, Roquetas de Mar és Níjar régiókban terjedt el, és a Bemisia tabaci nevű polifág kártevő, más néven dohány- vagy ezüstös molytetű terjeszti, amely azonban világszerte jelen van az agráriumban, különösen a trópusi és szubtrópusi területeken – figyelmeztet cikkében az Agroinform.

A Bemisia tabaci által terjesztett vírus gazdanövényei közé tartozik a paprika, paradicsom és saláta, de a kártevő mintegy 600 növényfajt képes megfertőzni. Magyarországon eddig elsősorban üvegházakban fordult elő, főként holland importból származó szaporítóanyagok révén, de fennáll a veszélye, hogy fertőzött palánták kiültetésével szabadföldre is kijuthat. A vírus terjedése komoly kihívást jelent a növényházi termesztésben, és a szakemberek szerint a fertőzés megfékezése érdekében szigorú növényegészségügyi intézkedésekre van szükség. 

Ezek a paprikavírus legfőbb jelei

A paprika vírusfertőzésének tipikus tünetei a következők:

  • Levelek sárgulása: különösen az erek mentén jelennek meg sárguló mintázatok, innen ered a „vein yellows” (érsárgulás) elnevezés is.
  • Levelek torzulása: a fertőzött növények levelei gyakran deformálódnak, hullámosodnak.
  • Növekedés visszamaradása: a vírus jelentősen csökkentheti a növény fejlődési ütemét, így kevesebb és gyengébb minőségű termést hoz.
  • Terméscsökkenés: nemcsak a mennyiséget, de a paprika méretét és piacképességét is negatívan befolyásolja.

A palánták kiültetésének leggyakoribb hibái és azok elkerülése

A sikeres palántázás kulcsa a megfelelő időzítés, az alapos előkészítés és a növények fokozatos hozzászoktatása a kinti körülményekhez. Ezek betartásával biztosíthatjuk növényeink egészséges fejlődését és bőséges termését.​ De vajon a palánták kiültetése során mire kell pontosan figyelni? Íme:

Korai kiültetés és fagyveszély

Sokan túl korán ültetik ki a palántákat, amikor még fennáll a fagyveszély. A melegkedvelő növények, mint a paradicsom és a paprika, csak az utolsó fagyok elmúltával, stabilan 12-15°C-os talajhőmérséklet mellett ültethetők ki biztonságosan. ​Ez a magyarországi viszonylatban a fagyosszentek, tehát Pongrác, Szervác és Bonifác napja után, május közepe táján jön el.

Edzés hiánya

A palánták hirtelen kikerülése a szabadba napégést, megfázást vagy más stresszhatást okozhat. Az edzés során a növényeket fokozatosan szoktatjuk a kinti körülményekhez, először csak pár órára helyezve őket árnyékos, szélvédett helyre, majd fokozatosan növelve a kint töltött időt. ​

Tápanyaghiány

A palánták kiültetése előtt fontos a talaj megfelelő előkészítése és tápanyaggal való ellátása. Ha az őszi-tavaszi talajelőkészítés során elmaradt a tápanyagpótlás, akkor az ültetőgödörbe adagoljunk frissen rostált komposztot vagy más szerves trágyát a növények egészséges fejlődése érdekében. ​

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kathas_Fotos via Pixabay)