Rózsa Péter: Áramlopás

2019. október 9., 06:32

Szerző:

Aki lop, azt meg kell büntetni. Az áramlopás legújabb honi típusa a gondatlanságból elkövetett áramlopás. Mondhatjuk jóhiszeműnek is. Pikóék kampányrendezvénye okán nyilván ekként mérlegelhetett az önkormányzat, amikor a közműszolgáltatóval elnémíttatta a hangerősítőket. A döntnökök szerint ugyanis az egyébként szabályosan bejelentett rendezvény szervezői elmulasztották az áramhasználati engedély kérelmezését. Igaz, ilyenre korábban soha nem volt szükség, de sebaj! A nagyfőnök már régen megmondta, lehet bármit csinálni a cél érdekében, majd jön egy kis nyavalygás a jogászokkal, miegymás, oszt' jó napot!

Így lopták el az éltető energiákat a CEU amerikai campusától is, amikor teljesíthetetlen törvényi feltételeket szabtak rá, majd annak ellenére kiebrudalták az országból, hogy csodával határosan még ezeket is teljesítette az egyetem. Mindezzel együtt van itt egy egészen új elem: a közfogyasztásra szánt szolgáltatást nem szokás ellopni. Pikóék elől ugyanis a fideszes apparátus ellopta az áramot. Szóval minden fordítva van a mi egyszerű, honpolgári világunkban. Ezért nincs párbeszéd a hatalom és a nép között, mert fordítva látjuk a dolgokat. A fideszesek szerint Pikóék lopták az áramot, szerintünk meg a fideszesek. Oszt' tényleg jó napot, hiszen itt már csak az erő dönthet, bármelyik oldalt nézem is.

Fotó: Merész Márton

Azért mondjuk ki, megint új világ kezdődik. A takarékos és figyelmes állam világa. A technikai lehetőségek már adottak ahhoz, hogy egy nem túlságosan bonyolult mobilapplikációval az esténként közterületen járkáló állampolgár lámpaoszloponként haladva kapcsoltassa ki-be a világítótesteket. GPS-szel megtervezett útvonalán mindez induláskor beállítható, és menet közben is variálható, mert teszem azt az ember este a munkahelyéről hazafelé lépkedve hirtelen a két utcával távolabbi kocsmába látogat, egy mozdulattal kivilágíttathatja szakaszonként maga előtt az odavezető utat. Akármennyit persze nem kalandozhat, legalábbis büntetlenül nem. Ha egyéni áramfogyasztása az előre meghatározott kvótát túllépi, akkor fizetnie kell. Ha nem fizet, sötétben botorkálhat. Lesz itt végre rend, az állam nevében!

A jóságos állam kikezdhetetlen, mert nem tud lopni. Ez ugyanis egy elvont fogalom, lopásra nem alkalmas önmagában, csak felkent tagjai képesek erre. Azok viszont korlátlanul – éppen a kikezdhetetlen állam védőszárnyának köszönhetően. Lopnak is. Az egész NER erre épül. A Közgéptől a MET-ig jól követhető ennek a masinának a fejlődése. Mint az AI, a mesterséges intelligencia, amelynek lényege, hogy a rendszer tanul, és további külső beavatkozás nélkül fejleszti magát. Ez benne a félelmetes. A kis Közgépből óriás lett, majd szaporodni kezdett, és mára a magyarországi nagyberuházások több mint tíz százalékát rendre ez a kis család viszi el, árazza túl és nyeli le a sokszor uniós forrásokból jövő pénzt. A MET – az állami rezsicsökkentés leple alatt – az olcsón beszerzett energiát adja tovább az államnak, az a beszerzési ár többszörösét számlázza ki nekünk, a végeken fogyasztóknak.

A rendszerré válás után akár jogosnak is tekinthetjük Lánczi professzor megállapítását, miszerint ez nem korrupció, ez a NER lényege maga. Az esszenciája. Egy kicsit sok áramot szív el tőlünk, a jól és egyre jobban szabályozott, rezsicsökkentett állampolgároktól, de működik. Persze vészhelyzetben dönthetnek úgy az államvezetők, hogy a Pikó-félék veszélyeztetik e küldetés sikerét, és ki kell iktatni őket. Mivel fordítva látjuk a világot, éppen a Pikó-félék gondolhatják úgy, hogy ennek az állami gépezetnek a csatlakozóját kellene végre kihúzni a konnektorból. Úgy, mint a 2001: Űrodüsszeia című filmben, amikor az utolsó életben maradt kozmonauta, Frank Poole ki nem kapcsolta a gyilkos számítógépet, a HAL 9000-et. Elvette tőle az áramot. Filmen kívül is jó ötletnek tűnik ez. 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.