A munkaerőpiacon a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülnünk

Várhatóan fél éven belül beköszönt a recesszió a munkaerőpiacon, mindenkinek komoly újratervezésre kell készülnie.

2022. szeptember 2., 12:39

Szerző:

A Portfolio.hu-n megjelent Nógrádi József, Trenkwalder véleménycikkében arról írt, hogy milyen új kihívások elé állítja a munkáltatókat az infláció, az árfolyamváltozás és az energiaválság, és hogy mikortól mondhatjuk el, hogy a munkaerőpiacra is megérkezett a recesszió.

Pár hete még a négy napos munkahét bevezetése volt a fő téma, az álláshirdetési felületeken a hirdetések száma soha nem tapasztalt értékeket mutatott, és az átlagbér emelkedés üteme még nem lassult. A közeledő változás azonban már érzékelhető, legfőképpen a járulékos költségek folyamatos emelkedésében. Erre csak néhány példa: szállásoltatás, üzemorvos, buszoztatás, repülőjegyárak, stb – foglalja össze Nógrádi. 

A munkaerőpiacra berobbanó recessziónak három jele lesz

A nyitott pozíciók hirdetési számai meredeken zuhannak majd, ezzel párhuzamosan az elérhető jelöltek száma pedig meredeken emelkedik majd. Végül pedig megáll a bérspirál, mert a cégek már legfeljebb csak cafeteriában tudnak majd bérfejlesztéseket biztosítani.

A munkanélküliség növekedése mellett megáll majd a foglalkoztatási index növekedése, és az energiaárak növekedésére leginkább érzékeny területeken megugrik majd a csődesetek száma. Mindez nem csak Magyarországon, hanem Európa más, hasonló országaiban is megtörténik majd, Nógrádi szerint leginkább Csehországot lesz érdemes figyelemmel kísérni. „Emellett a németországi folyamatok lesznek különösen fontosak, hiszen a hazai gazdaság nagyfokú kitettsége miatt a recessziós jelenségek abban a pillanatban megjelennek majd, amint a piaci kereslet visszaesése miatt a külföldi tulajdonú termelővállalatok termeléscsökkentésre, netán szüneteltetésre vagy bezárásra kényszerülnek.”

A munkáltatóknak a költségvetés tervezésénél érdemes a legrosszabb esetre is felkészülni, és ebbe bizony beletartozik a létszámcsökkentés is – már most érdemes kiszemelni az elengedhetetlen kulcsembereket. 

Leginkább a marginális csoportok körében fog megugrani a munkanélküliség: a diákok, a megváltozott munkaképességűek, de még az alacsony iskolai végzettséggel bírók is érintettek lesznek. A jelenlegi szinthez képest megugrik majd az átképzésre jelentkezők száma, hiszen sokan nem tudnak majd elhelyezkedni a szakmájukban, és jobban fizető állásokat akarnak majd találni – ez azonban nem jelent majd mindenkinek megoldást.

Nógrádi szerint a recesszió várhatóan fél éven belül éri el a munkaerőpiacot. Az energiaár emelkedések lassan nagyobb terhet jelentenek a cégek számára, mint a munkaerőhiány. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Utasok várakoznak a check-in pult előtt a kölni bonni repülőtéren 2022. július 3-án. Munkaügyi viták és munkaerőhiány miatt a repülőtereken nagy számban fordulnak elő járattörlések és késések. Fotó: Mesut Zeyrek / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.