A munkaerőpiacon a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülnünk

Várhatóan fél éven belül beköszönt a recesszió a munkaerőpiacon, mindenkinek komoly újratervezésre kell készülnie.

2022. szeptember 2., 12:39

Szerző:

A Portfolio.hu-n megjelent Nógrádi József, Trenkwalder véleménycikkében arról írt, hogy milyen új kihívások elé állítja a munkáltatókat az infláció, az árfolyamváltozás és az energiaválság, és hogy mikortól mondhatjuk el, hogy a munkaerőpiacra is megérkezett a recesszió.

Pár hete még a négy napos munkahét bevezetése volt a fő téma, az álláshirdetési felületeken a hirdetések száma soha nem tapasztalt értékeket mutatott, és az átlagbér emelkedés üteme még nem lassult. A közeledő változás azonban már érzékelhető, legfőképpen a járulékos költségek folyamatos emelkedésében. Erre csak néhány példa: szállásoltatás, üzemorvos, buszoztatás, repülőjegyárak, stb – foglalja össze Nógrádi. 

A munkaerőpiacra berobbanó recessziónak három jele lesz

A nyitott pozíciók hirdetési számai meredeken zuhannak majd, ezzel párhuzamosan az elérhető jelöltek száma pedig meredeken emelkedik majd. Végül pedig megáll a bérspirál, mert a cégek már legfeljebb csak cafeteriában tudnak majd bérfejlesztéseket biztosítani.

A munkanélküliség növekedése mellett megáll majd a foglalkoztatási index növekedése, és az energiaárak növekedésére leginkább érzékeny területeken megugrik majd a csődesetek száma. Mindez nem csak Magyarországon, hanem Európa más, hasonló országaiban is megtörténik majd, Nógrádi szerint leginkább Csehországot lesz érdemes figyelemmel kísérni. „Emellett a németországi folyamatok lesznek különösen fontosak, hiszen a hazai gazdaság nagyfokú kitettsége miatt a recessziós jelenségek abban a pillanatban megjelennek majd, amint a piaci kereslet visszaesése miatt a külföldi tulajdonú termelővállalatok termeléscsökkentésre, netán szüneteltetésre vagy bezárásra kényszerülnek.”

A munkáltatóknak a költségvetés tervezésénél érdemes a legrosszabb esetre is felkészülni, és ebbe bizony beletartozik a létszámcsökkentés is – már most érdemes kiszemelni az elengedhetetlen kulcsembereket. 

Leginkább a marginális csoportok körében fog megugrani a munkanélküliség: a diákok, a megváltozott munkaképességűek, de még az alacsony iskolai végzettséggel bírók is érintettek lesznek. A jelenlegi szinthez képest megugrik majd az átképzésre jelentkezők száma, hiszen sokan nem tudnak majd elhelyezkedni a szakmájukban, és jobban fizető állásokat akarnak majd találni – ez azonban nem jelent majd mindenkinek megoldást.

Nógrádi szerint a recesszió várhatóan fél éven belül éri el a munkaerőpiacot. Az energiaár emelkedések lassan nagyobb terhet jelentenek a cégek számára, mint a munkaerőhiány. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Utasok várakoznak a check-in pult előtt a kölni bonni repülőtéren 2022. július 3-án. Munkaügyi viták és munkaerőhiány miatt a repülőtereken nagy számban fordulnak elő járattörlések és késések. Fotó: Mesut Zeyrek / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.