Íme a nem fasiszta, nem antiszemita Nyirő József

2012. július 3., 09:34

Azt állítja Kövér László
(a Nobel-békedíjas Elie Wieselnek írott válaszlevelében), hogy Nyirő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta, és nem volt antiszemita.


Ezzel szemben a tény az,
hogy bár háborús bűnök elkövetésével valóban nem vádolták meg, fasisztának és antiszemitának kellett lennie, ha mindössze ötven-egynéhány képviselővel együtt a végsőkig kitartott Szálasi mellett. Az Erdélyi Párt (amelyhez tartozott) 1941-ben elfogadott programja szerint „a zsidósággal szemben helyeslünk és sürgetünk minden olyan törvényes és kormányintézkedést, mely a kérdés általános európai rendezéséig a zsidóságot a nevelés, a közvélemény-alakítás és a jogszolgáltatás területéről teljesen kizárja, a gazdasági életben pedig sürgősen módot nyújt arra, hogy helyüket magyar szakemberek foglalhassák el”. Nyirő 1942-ben így szólalt föl a (még nem nyilas) parlamentben: „Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel. Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig büntetlenül pusztíthattak bennünket a saját hazánkban. Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie.” Hát igen. Mondjuk Radnótinak, Szerb Antalnak, Rejtő Jenőnek és Bálint Györgynek (akiket annak rendje és módja szerint el is tüntettek), meg persze az olyan jóhiszemű, de megfertőzött magyaroknak, mint Bartók vagy Szent-Györgyi. A sok bűnössel szemben, íme, a nem háborús bűnös, nem fasiszta, nem antiszemita székely apostol.

A nyolcvanas években, fiatalemberként, a legszörnyűbb „élményem” a szegénység volt. Az az érzés, hogy a pénzem, a forintom nem ér semmit. Hogy nyomorult kelet-európai vagyok.

Soros György nyerészkedik a háborún, ezért ő nem a békében érdekelt, háborús uszító – mondta péntek reggel Orbán Viktor. A szomszédunkban valóban háború van, ami különös súlyt ad a miniszterelnök szavainak, így megnéztük: igazat mond-e a kormányfő?

„Ledobta az atombombát Parragh László, az MKIK elnöke azzal, hogy megszüntetné a katát, és másik, közelebbről meg nem határozott adózási módot vezetne be helyette. Több mint négyszázezer katás egyszerre hördült fel, hogy »hát mégis mit képzel ez a rolexes!«. Parragh László felnégyelése előtt azért érdemes néhány szempontot figyelembe venni – és kivételesen háttérbe szorítani a zsigeri érvet, hogy ami nekem többe kerül, az csak rossz lehet.” F. Szabó Emese véleménycikke a 168 Óra hetilap június 2-i számában jelent meg.