Ceglédi Zoltán: Tényleg gyere haza, fiatal

2017. december 7., 08:03

Szerző:

Közmegegyezés szerint bő félmillió magyar dolgozik külföldön. Döntő többségük a Fidesz-kormány alatt és miatt emigrált.

Hazugság az orbáni narratíva: nem a „kalandvágy” vitte ki őket, hanem a megélhetés, illetve a karrier igénye.

Elment, aki nem talált rendes vagy rendesen megfizetett munkát, és számosan olyanok is, akik a légkört tartották elviselhetetlennek, fojtogatónak.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezek az emberek ma működő demokráciában, a tehetséget, szorgalmat, teljesítményt jutalmazó piacgazdaságban, kiszámítható közjogi keretek között menedzselhető hétköznapokat élnek meg. Minden nappal nő is a távolság szülőhazájuk és választott otthonuk között. A Fidesz nem Brüsszelt állította meg, hanem a Nyugatra tartó Magyarországot. Már megint Kelet a cél. Amikor Orbán Viktor kormányprogrammá emeli a vérprimitív összeesküvés-elméletet a tíz éve még csak a Moszkva téren árult, puha fedeles hallucinogén ponyvákból, az egyúttal sok százezer honfitársunknak intő jel: haza ne gyere, fiatal! És noszogatás nekünk, hogy el innen. Németh Szilárd minden sajtótájékoztatója, a fideszes propagandisták minden diktált cikke, megrendelt híradója egy magasra emelt cirokseprű, ami a tehetséget, a tudást, a tenni akarást kergeti a határon túlra.

Pontosan értem, hogyan lesz ettől egyre gyengébb az emigránsokat Magyarországhoz kötő lelki kapocs. A Fidesz hatalomtechnikai szempontjai ezt célozzák: kiszolgáltatott, választási lehetőség nélkül hagyott, a tudástól elzárt, a társadalmi mobilitástól megfosztott népen uralkodni, aki pedig visszaszól, azt korrumpálni, kicsinálni vagy elűzni. Pontosan értem, hogy miből nem kér az, aki lelép.

De mindazokat, akiknek még magyar cím szerepel az irataikban, aki még magyarul álmodik, aki még nem mondta ki, hogy ide vissza soha többet, arra kérem, hogy kezdje el megtervezni, miként tudja jövő tavasszal leadni a szavazatát.

Sajnos ők nem szavazhatnak levélben: a Fidesz megválogatta, kinek ad ilyen lehetőséget. De mégis azt kérem, kedves külföldön dolgozó, tanuló magyarok, hogy szavazzatok jövő tavasszal – és erre két fontos okotok is van.

Egyrészt ez elől már nem tudtok elmenekülni. Kell-e mondjam a londoni magyaroknak, hogy ugyanaz a vírus löki ki a briteket az EU-ból, amely nálunk lassan nyolc éve dúl? Csak a Brexit-szavazáson a lengyel vízvezeték-szerelő meg a magyar pincér volt a migráns, aki elveszi a munkát. De Németország, Hollandia, Franciaország is belengette, Ausztria és Lengyelország meg be is vállalta egy-egy mutációját a mi bajunknak. Orbán Viktor Putyin hídfőállásává prostituálta Magyarországot, és minél tovább, minél erősebb felhatalmazással regnál, annál valószínűbb, hogy utánad fog menni a baj, alattad is szétveri az EU-t, kedves külföldön élő honfitársam.

Szavazz, mert másrészt pedig így járulhatsz hozzá, hogy egyszer olyan kormánya legyen e szomorúan lepusztított országnak, amelyik belátja, hogy fontos erőforrásunk lehetne ez a félmilliós csapat. Mert akinek a munkáját megfizetik és megbecsülik Koppenhágában, az nagyon kéne Budapestre is.

Aki képes németül, angolul, franciául vizsgázni, pláne tanítani külföldi egyetemen, annak a tudása különösen hiányzik itthon. És egy olyan államvezetés, amelyik őszintén azt szeretné, hogy gyere haza, fiatal. Orbán Viktor jól elvan a Bözsi nénikkel, és ellenzéke is túlnyomórészt ezen a vágányon képzeli el a politikai túlélést. De ha öntudatra ébredve, magát megszervezve felállna ez a félmilliós szavazói tábor, az óriási változást hozna. Tényleg gyere haza, fiatal, legalább szavazni! Szellőztetni, új szempontokat behozni, az európai Magyarország álmát megmenteni.

Ja, és kedves ellenzék: csak ezekkel a szavazókkal be lehetne ám jutni a parlamentbe, csak ezek a szavazók kiadnak egy önálló frakciót 2018-tól. Induljatok el értük! 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.