Ceglédi Zoltán: Puha, perforált, négyrétegű

2019. szeptember 13., 10:52

Szerző:

Egy drágán buta kommunikációs tanácsadó kitalálta. Rezsiutalvány. Fantasztikus, csináljuk – dobolt az asztalon a heti egyeztetésen a legfőbb illetékes. Egy szatyorszemű lélektelen a propagandaminisztériumból kiadta a feladatot, egy tolvaj sportzakós tehetségtelen a kommunikációs ügynökségnél megtervezte. Legyen kék meg arany, legyen odaírva rá nagybetűkkel, hogy REZSIUTALVÁNY. Kinyomtatta, összerendezte.

A Magyar Posta meg fogta a fejét, hogy már megint eldugítják a rendszert, ahol eleve rizikó minden csomag, két hétig megy a levél az egyik kerületből a másikba, és eleve nincs olyan, hogy csak úgy feladod, az meg csak úgy odaér. A túrót. Ha mindent beikszelsz a Könyvelt Küldemény Feladóvevényén – egyébként ez milyen szép elnevezés, ide a bökőt, hogy még Kádár idején találta ki egy VOR-zakós az Elnevező Minisztériumban, de ezt az ajtót most ne nyissuk ki –, szóval ha mindent beikszelsz és pluszban sokat ráfizetsz, attól még ugyanúgy elveszhet a leveled, de lesz róla egy papírod, hogy feladtad.

Fotó: Merész Márton

Tehát a rezsiutalvány-tonnákat kiszállították a postához, megkezdve az újabb fölösleges kört. Kivitte a postás minden egyes nyugdíjasnak, tehát tényleg mindenkinek. Például Pintér Sándornak, Harrach Péternek és Tarlós Istvánnak is. Azt tudják, ugye, hogy csak a politikus jogosult egyszerre fizetést és nyugdíjat is húzni? Ez például a most is induló, 2024-ig tervező fideszes politikusnál, Orbán Viktor akarat nélküli kesztyűbábjánál, Tarlós kisnyugdíjasnál jelent havi 1,3 milliós fizetést, pluszban egy megnyugtatóan háromszázezer fölötti nyugdíjat, csaknem kétszázezres költségtérítést és egyéb kényelmes juttatásokat. Meg a kilencezer forintos rezsiutalványt. Kivitte a postás az óbudai lakóparkba, Pista bácsi hajhálóban-frottírköntösben meghajlongta, mégiscsak a mi fiunk ez a Viktor.

Szóval megjött az utalvány, az emberek pedig visszamentek a postára. Illetve, aki nem kapta meg, az is bement, nagyobb postákon nekik soron kívül, külön ablaknál osztják. Aki megkapta a rezsipapírt, és a rezsit egyébként is csekken szokta befizetni, az átadta ezeket, és kivonták az egyiket a másikból. Ha a rezsipapír magasabb összegű, mint a csekkek, kérhet összevont számlát a Nemzeti Közművektől, telefonon vagy e-mailben is, és utána majd kilencezer forintig az utalványos előre fizetésből vonják a tényleges utólagos fogyasztást, hát ez csak világos, nem? Az előre fizetős mérősök pont fordítva, elmennek az ügyfélszolgálati irodába, ott csekket kérnek, majd azt befizetik az utalvánnyal, nyilván a postán, ez nem tiszta. Ha megérkezik az áramszolgáltatóhoz a befizetés, akkor azok elkészítenek egy feltöltőkódot, amit postán kiküldenek, vagy külön kérésre a telefonos ügyfélszolgálat elárulja. A megszokott üzletekben, Lapker, nincs lehetőség az elő refizetős mérők utalványos feltöltésére, ahogy a szokásos online és mobilapplikációs módon sem.

Ha valaki e-számlás, vagy csoportos beszedési megbízással szokta kifizetni a számlákat, annak is roppant egyszerű a dolga, csupán csak meg kell igényelnie az ügyfélszolgálattól a papírutalvány mellé a hagyományos papírcsekket is, pont ugye azt, amit nem akart, azt kiviszi a postás, ő ezzel a kettővel visszamegy a postára, befizeti, és akkor a közműnél a számlájánál ezt levonják, és csak a fennmaradót kell a szokott módon fizetni.

Normális országokban ilyenkor az állami vezetés csinálna egy kasszát. Az állami erőforrásokat felhasználó, tömeges gyártás, szállítás, adminisztráció végén a saját közműves cégének zsebébe tett vissza a másik állami zsebből töredékpénzt, sokszoros költséggel. Mindezt azért, mert hátha így egyes nyugdíjas szavazók odaikszelnek Tarlós meg a többi narancsos pártjelölt mellé. És muszáj ilyen csinnadrattával tolni, mert az, hogy „mindenki kilencezerrel több nyugdíjat kap szeptemberben”, hiába lett volna olcsóbb és praktikusabb, egyben le is leplezné, hogy csupán diszkontáron akar nyugdíjasokat venni a Fidesz.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.