Ceglédi Zoltán: Ne pultozzatok!

Az utcai pultozás az ellenzéket is felmenti a gondolkodás alól.

2019. augusztus 22., 07:17

Szerző:

Lassan hazatér minden főpolgármester-jelölt a nyaralásból, az illetékesek felteszik a pontot a helyi választási összeállásokra, s leteszi a garast, mit garast, egy szabad szemmel jól látható összeget az indulói mellé a fővárosi parkolási maffia is. Kampány jön. Ilyenkor megsűrűsödnek az egyébként is immár szinte állandóan a tereken és az aluljárókban sorjázó pultok, amelyeknél ma „az” ellenzéki politika jelentős része történik. Sajnos.

Fotó: Merész Márton

Igen, a pultozásnak van számtalan előnye. Szocializációs és toborzó, valamint felületpótló feladatokat lát el. Bárki által gyakorolható politikai részvételi forma, a ma jelentkező aktivista holnap egy gyakorlott párral már mehet is pultozni. Valamelyest láthatóvá teszi a kormány által döntő mértékben uralt médiából kiszorult ellenzéket, igazi interaktív elérési mód a polgárok felé, és egyszer-kétszer még Orbán Viktort is sikerült vele felbosszantani. A Momentum genezise a NOlimpia-aláírásgyűjtés, ami ugyebár a legklasszikusabb pultozás volt, és egyszerre rakott fel a térképre egy új pártot, és akadályozta meg Pártunk és Kormányunk Bölcs Vezérét abban, hogy még ezt a bődületes baromságot is megcsinálja velünk, s megrendezzük az olimpiát. A parkolási maffiában összeérő fővárosi pártemberek persze az olimpiát is támogatták, de ezt most nem is nyitom ki, minek, reménytelen.

Maradjunk a pultozásnál.

A hivatkozott és általam is méltatott NOlimpia-akció ugyanis valóban megakadályozott egy, a hatalom számára lopási és szimbolikus szempontból is fontos ügyet, de nem hozott új, permanens tartalmat az ellenzéki politizálásba. Sőt, a Momentum az idei EP-szereplés hatalmas sikeréig azt a keresztet hordozta, hogy bármit csinált is, a végén kényszeredetten el kellett ismernie: hát, ez nem egy NOlimpia. Holott a bázis volt fals, ugyanis az a pultozós akció pontosan odáig tartott, amíg Fekete-Győr András bevetési kabátkájában behúzta az aláírásokat a hivatalba. A NOlimpia-pultozás során épült egy közösség, tesztet kapott egy munkamódszer, de a megakadályozás aktusa önmagában nem épített politikai kontentet, az ott ért véget.

Erősebben fogalmazva: ha a pultozást veszélyesnek érezné a Fidesz, már rég betiltotta volna. Ha kell, statáriálisan jár el. A Jobbik-Simicska óriásplakátoktól az Origo lefejezésén át a Népszabadság kivégzéséig sorakoznak a példák, amikor a nagyságrend és a tartalom összeadódik, és felvillan a vörös lámpa Orbán asztalán. A pultozásra vonuló ellenzék kihívása nem veszélyes. Egy kétharmados kormányzás évtizedének nem alternatívája az immár üzemszerű aláírósdi, ahol Trianon visszavonásától az Európai Ügyészséghez való csatlakozásig már mindent szignáltak a járókelők, ugyanolyan eredménnyel. Nulla.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Sőt, a pultozás az ellenzéket is felmenti a gondolkodás alól. Szlogenek, most-ne-fanyalogj-hanem-írd-alá orrbefogós legorombítások, a szignók fölött elférő, szükségszerűen szimplifikált ügymegjelölés, meg a már nem is titkolt adatgyűjtés, mint fő szempont – ezek mind-mind az alternatívaképzés ellen hatnak. A pultozásra, illetve az időben és térben is moderált, „tól-ig” tüntetésekre hivatkozva úszható meg a komplex világmagyarázat és a vágyható, részletes, magyar és európai és globális jövőkép bemutatása. A pultozás egy szelep, amolyan Casual Friday a hibrid rezsimben: Főni megengedte, hogy farmerben gyere dolgozni, ha a hajviseleted továbbra is rendezett.

Az önkormányzati választásokig pultozni muszáj, utána hosszú időre tilos, ha rám hallgattok. Most jó darabig ne esztergáljatok szalvétagyűrűt! Lesz egy versenyfutás október után: ki jelenti be az újabb dedikációs körutat, miszerint egy aláírással, jaj, most tényleg elzavarhatod Orbánt; melyik gazember kezd el előbb zsarolni, hogy összefogós március 15-i ellenzéki tüntetés legyen, ki találja meg elsőként az újabb biztonságos szelepet. De Orbán ezektől nem fél. Attól fél, hogy az ő rendszerénél jobbat mutatnak a népének. Attól fél, hogy lelepleződik a kormányzásképtelensége. Attól fél, hogy egy idő után a korrupt német „konzervatívok” sem mentik meg az EU-ban. Az ellenzéki munka akkor lehet sikeres, ha ezekre koncentráltok. Ne pultozzatok.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.