Ceglédi Zoltán: Fantasztikus ellenzéki siker a választásokon!

2018. április 12., 14:20

Szerző:

Rengeteg okuk van ünnepelni az ellenzéki pártoknak és mozgalmaknak. 2018. április 8-án mindenki elérte, amit akart.

A Párbeszéd például megháromszorozta képviselőinek számát a parlamentben. Eddig egy volt, most három lesz.

Karácsony Gergely betartja többször megerősített, becsületszóra tett ígéretét, hogy ha nem lesz belőle miniszterelnök, akkor lemond a képviselői mandátumáról, de a legjobb poén az lett volna, ha a biztonságos parlamenti mandátumot is megtartva jelentkezik jövőre főpolgármester-jelöltnek. Nehéz dolog ez az állandó önfeláldozás! De a siker az siker. A DK is végre megkapta, amit akart: 9, azaz kilenc képviselője lesz a 199-ből. Lassan hét éve működik a párt, a volt, milliós táború kormánypárt egykori elnöke, volt miniszterelnök és régi milliárdos, valamint szintúgy az MSZP-ből átült társai ennyi idő alatt raktak össze 294 595 szavazót. Nem félmilliót. Hatalmas siker: az eddigi négy helyett már kilenc képviselő. És az LMP? Hát ott meg 8, érted, nyolc ember a parlamentben! A harmadik olyan választás, amit a sikeres túlélésre hozott ki a zöldpárt. Mi lesz a perspektíva? Igen, minden ciklus előtt az LMP és a DK is arra spannolja magát, hogy majd jól elveszi az MSZP szavazóit, és belőle lesz a Nagy Baloldali Váltópárt.

A szocialisták tényleg nagyon tehetségesen rázzák le magukról a szavazókat vagy akár a saját miniszterelnök-jelöltjüket, csak épp az egykori milliók nem akaródznak átmenni a másik két „baloldali” párthoz.

Miközben, heló, hát az MSZP is nagyon sikeres volt vasárnap! Igaz, hogy az eddigi 28 képviselő helyett 16 a biztos, de hát micsoda tizenhatos ez! Benne van a frissen lemondott pártelnök, az előtte leváltott pártelnök és az előtte-előtte lemondott pártelnök. Benne van a frakcióvezető és pláne benne a választmányi elnök, aki nem tud jobbat a kerítésnél, és akinél nem tud jobb baloldalit Orbán Viktor. Benne vannak a budapesti „erős emberek” és „pénzszerzők”. Meg néhány jobb sorsra érdemes baloldali, megadom. De hát nem ez volt a cél? Nem fér mindenki a mentőcsónakba, kérem, de szépen szól a zene a Titanicon, ott húzzák, hát nem lehet baj, míg mi elfoglaljuk a helyünket. A Korózs meg a Harangozó még esetleg jöhet, mert valakinek evezni is kell. Siker!

Lesz aztán olyan politikus, aki Fodor Gábor pártja nevében ül be egymaga, meg olyan, aki az Együtt nevében szólózik. Mondjuk ki,

jelenleg e két párt közül egyik sem létezik fizikai valójában. Küszöb fölött sose jártak, immár százaléknyit se tudnak. De van egy-egy képviselőjük, siker!

És lesz majd itt frakciópénz, ott pártalapítványi pénz, lehet belőle új logót tervezni meg kidolgozni a legújabb összefogós stratégiákat, amikkel házalnak a tévében, hogy egymást zsarolva 2022-ben előálljon a helyzet, ahol azért kisebb-nagyobb veszteségekkel, de megint lesz bejutó helye a pártelnöknek, az előző pártelnöknek, „a köztiszteletben álló civil” importnak, aki megbízhatóan hozza a nulla százalékot a közösbe.

Fotó: Merész Márton

Apropó, összefogócska, hát vasárnap, ahogy Lakner Zoltán hívja, a Ködös Ország Mozgalom is hatalmas sikert aratott, legalábbis erre következtetek abból, hogy nem hallottam semmilyen önkritikát az előbb arányos választási rendszert, annak elmaradása esetére választási bojkottot hirdető, majd egy hajtűkanyarral a rendszer legaránytalanabb elemeire, az egyénikre koncentráló és jajdenagyon részvételre buzdító Gulyás Mártontól. Bármiről és bárminek az ellenkezőjéről is ugyanazzal az elánnal danol, csak a refrén az állandó, hogyaszongya „és most megint bemondom a bankszámlaszámomat”. Gondoljunk bele, ha tavaly ilyenkor nem megy fel a CEU mellett tüntetők színpadára, hogy bejelentse „a választói mozgalmát”, ma micsoda sikereknek lennénk híján! Jó, oké, a CEU közben már Bécsbe költözködik, de ne akadjunk fel apróságokon. Volt „választási nagygyűlés” a Gödörben, meg kábé minden hatodik körzetben egy tegnap semmit nem érő konklúzióval záruló mérés. Itt lehet támogatni minket, mutatom a bankszámlaszámomat, szignálunk a Family Frost dallamkürtje.

Elképesztően sikeres napot zártunk vasárnap. Mindenki, aki az eredmény kialakításának részese volt, politikusként, éceszgéberként, kókleroldalak üzemeltetőjeként, mind-mind büszke lehet magára. Tök jól sikerült. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mintegy mellékesen a Fidesz győzött, sőt, kétharmadot szerzett, igen. De a siker megítélését ez semmilyen módon nem befolyásolja. Legyünk őszinték, volt bárki, akár a fenti pártok közül, akár a körülöttük döngicsélő spin doctorok és bankszámlamozgalmak vezetői között, aki komolyan hitte, hogy legyőzik vasárnap a Fideszt? Volt, aki őszintén abban a hiszemben és azzal a céllal indult ezen a választáson vagy próbálta befolyásolni azt műcivil politikai mozgalmárként, hogy legyőzik Orbánt?

Akkor meg? Amit valójában akartak, az meglesz. Székek, pénzek, címlapinterjúk, folytatódó drámai hangú pénzkunyerálások.

Siker a javából. Mi, többiek meg majd kitaláljuk, hogyan tovább.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.