Vadászgépet így még soha nem látott

Elképesztő felvételeken egy F-22 Raptor vadászgép.

2021. október 28., 19:36

Szerző:

A felvétel 2020 júliusában készült az Anchorage-i Elmendorf-Richardson közös bázison Joshua „Cabo" Gunderson őrnagy F-22 „Raptor" bemutatója során egy „Black Hawk" helikopter nyitott ajtajából, nagy sebességű kamerával.


Az F–22 Raptor amerikai gyártású nehéz vadászbombázó, a világ első ötödik generációs harci repülőgépe. Az Amerikai Légierőnél az F–15 Eagle és az F–117 Nighthawk repülőgépet váltják le vele. Kiemelkedő manőverezőképessége, lopakodó kialakítása, fejlett avionikája és fegyverzete miatt jelenleg kevés olyan repülőgéptípus van, amely a siker reményével vehetné fel vele a harcot. Repülési képességei és manőverezőképessége a többi vadászrepülőgéppel szemben a szuperszonikus sebességtartományban is jó, utánégető használata nélkül is tartósan képes 1,5 Mach sebességgel repülni. A tolóerővektor-eltérítéssel felszerelt hajtóműve miatt igen kis sebességgel repülve is képes intenzív manőverezésre.

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel. Dustin Farrell Youtube)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.