Sokkal veszélyesebb az ülőmunka, mint eddig gondoltuk

Egy friss kutatás szerint a napi 11 óránál több ülőmunka drasztikusan, közel hatvan százalékkal emeli a korai halálozás kockázatát.

2024. március 18., 20:32

Szerző:

Az ülőmunka veszélyeire már korábban is számos kutatás figyelmeztetett minket, de egy február végén publikált kutatási beszámoló minden eddiginél sötétebb képet fest erről az életmódról. Eszerint a napi 11 óránál többet ülve dolgozóknál 57(!) százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, mint akik napi kilenc és fél óránál kevesebbet ülnek. A Science Alert cikke szerint világméretű problémáról van szó, a technológia fejlődése az elmúlt évtizedekben megszüntette az emberek mozgásának szükségességét. A világ lakosságának nagy része hosszú ideig ül a nap folyamán, akár a számítógép előtt, akár otthon a tévé előtt.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) közegészségügyi tanszékének munkatársainak 5856, 63 és 99 év közötti nő bevonásával végzett kutatása szerint a korai halálozás veszélye még nagyobb mennyiségű testmozgás esetén is fennáll. A 10 éven át tartó követő kutatás során az alanyok közül 1733 hunyt el valamilyen életmódra visszavezethető betegségben.

Az alanyokra szerelt aktivitásmérők adatsorait a kísérlet résztvevőinek hosszútávú kórtörténetével összevető, mesterséges intelligencia bevonásával végzett elemzés szerint minél többet dolgozik ülve valaki, annál inkább növekszik az idő előtti elhalálozás kockázata.

Mozgással sem kompenzálható a veszély

Eddig úgy tudtuk, hogy a rendszeres testmozgás ellensúlyozza a túl sok ülés okozta egészségügyi kockázatokat. Most kiderült, hogy ez sem így van. A korai halálozás kockázata még nagyobb mennyiségű, közepestől erőteljesig tartó testmozgás esetén is fennáll.

Az új eredmények alátámasztják annak az 5 évvel ezelőtt megjelent tanulmánynak az állításait is, amely szerint még a rendszeres fizikai aktivitás sem csökkenti a 2-es típusú diabétesz, a keringési betegségek vagy éppen a sztrók kockázatát.

Számos kutatás megerősítette azt is, hogy nem szabad 30 percnél tovább ülni egyhuzamban, mivel ez növelheti a vércukorszintet és a vérnyomást.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hosszú ideig tartó ülést?

Aki irodában dolgozik, annak egy ülő-álló íróasztal segíthet abban, hogy ne kelljen egész nap ülnie. Megoldás lehet az is, ha beállítjuk a telefonunkat, ami bizonyos időnként figyelmeztet minket arra, hogy fel kell kelni a székből. Szakértők szerint filmnézés közben vagy sorozatnézéskor, két epizód között is érdemes sétálni egyet.

Sőt, egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a kis karmozgás (például 20 percenként két perc) is csökkentheti a vércukorszintet és más előnyei si vannak az egészségre nézve. 

Ha ezt a cikket elolvasta és éppen ül, akkor álljon fel és sétáljon néhány percet, ha teheti, a friss levegőn.

(Képünk illusztráció. Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels)