Repülő jűrművekkel küzdene a dugók ellen egy nagyváros

A szöuli önkormányzat jövőre repülő járműveket fog tesztelni a dél-koreai főváros felett egy olyan projekt részeként, melynek célja hogy 2025-re új közlekedési eszközök kerüljenek forgalomba a dél-koreai nagyvárosokban – közölte a város önkormányzata pénteken.

2023. május 12., 11:41

Szerző:

A városi légi mobilitás (Urban Air Mobility, UAM) névre hallgató projektben a légi járműveket a városi és külvárosi területeken belüli alacsonyabb magasságban történő utas- vagy teherszállításra használják, nagy előnyük hogy kifutópályákat vagy hosszabb felszállási területet nem igényelnek. 

A szöuli önkormányzat a földügyi minisztériummal közösen kétlépcsős tesztet hajt végre az év második felében, hogy ellenőrizzék a projekt biztonságát – közölték a városi tisztviselők. 

Elsőnek kiválasztják a légi járművek leendő üzemeltetőit, majd megvizsgálják a lehetséges repülési útvonalakat, a járműbiztonság kérdését, a zajszennyezést és tesztelik a légi közlekedéshez szükséges kommunikációs hálózatokat. 

Az önkormányzat már több repülési útvonalat is kiválasztott a teszteléshez, 8 és 18 kilóméteres szakaszokat próbálnak ki majd a légi járművekkel a projekt második, tesztelési fázisában. Emellett már megkezdték azon helyszínek felkutatását is, amelyek a légi járművek számára a le- és felszállást fogják majd biztosítani.

A szöuli önkormányzat a tervek szerint még idén bemutatja a részletes UAM terveit, amely a főváros légi mobilitási stratégiájának közép- és hosszú távú céljait is ismerteti majd.

(Kiemelt képünk: Kiemelt képünk illusztráció. Képkocka a Jetson család c. rajzfilmsorozatból.)