A jövőben elég lesz egy szelfivideó is a háziorvosi vizsgálat helyett

Olyan alkalmazást fejlesztettek telefonokra, ami a kitalálók szerint szelfivideóval tudja helyettesíteni az orvosi vizsgálatot és megbízható eredményeket ad.

2023. január 14., 07:53

Szerző:

Egy egyszerű szelfivideóval, tehát egy arcunkról készült mobiltelefonos-kamerás felvétellel helyettesíti az orvosi vizsgálatot egy újonnan fejlesztett mobilalkalmazás. A Portofilo.hu azt írja, a Nuralogix nevű cég új alkalmazása, az Anura akár egy 30 másodperces videóból is képes lehet a diagnózishoz elegendő és megbízható adatot összegyűjteni. Sőt, ezt mintegy 1000 változatban is tudja produkálni.

Az alkalmazás ugyanis a fejlesztők szerint mérni tudja majd a szívritmust, vérnyomást, vércukorszintet, sőt a stressz és a depresszió szintjét is. De részletesen beszámol a videó alapján a testtömeg-indexről és a bőr koráról is.

A múlt héten, a las vegasi CES csúcstechnológiai kiállításon bemutatott program az ígéretek szerint rendkívüli módon le tudná egyszerűsíteni a jövőben a háziorvosok dolgát. Segítségével könnyebben és korábban szűrhetővé válna majd a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek általában. Márpedig ezek Magyarországon is nagyon gyakori halálozási okok.

„A fény és a hozzá tartozó hullámhosszok a bőr alatti különböző rétegeken visszaverődnek, és ezek segítségével feltárhatók a véráramlással kapcsolatos információk az emberi arcon” – nyilatkozta a cég képviselője a TechCrunch nevű amerikai szakportálnak.

Az Anura fejlesztői azonban hangsúlyozták, az alkalmazás önmagában továbbra sem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, és önmagában nem előz meg semmilyen betegséget, csupán orvosi készben hasznos kiegészítő eszköz lehet.

(Kiemelt kép: Képkivágás a Nuralogix videójából)