A praxisok fele kerülhet bajba a rezsi miatt

A praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati segítséget, az önkormányzatok viszont az államtól várnak segítséget a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésére – közölte a Háziorvosok Online Szervezete.

2022. október 19., 21:13

Szerző:

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti leterheltség okozta a legnagyobb problémát Bélteki Béla nyíregyházi rendelőjében. A háziorvos most amiatt aggódik, hogy hogyan fizeti ki a rezsit – tudósította az RTL Híradó.

Az egyik fővárosi rendelő kapott egy kalkulációt a kerületi vagyonkezelőtől, ami szerint az érintett praxisnak októberben több mint 17-szeresére nő a fűtési költsége tavaly áprilishoz képest. Míg tavaly a távhőért egy évre bruttó 285 ezer forintot fizettek, addig ez idén 1,5 millió forintra nőt.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. 3000 olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát – mondta Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója. „Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta” – hangsúlyozta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Bakos Ilona háziorvos egy páciensével beszél telefonon miskolci rendelőjében 2021. április 20-án. fotó: MTI/Vajda János)