Ébren volt a műtét alatt, miközben új vesét kapott

Úgy végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, hogy végig éber maradt a műtét alatt. 

2024. június 30., 14:55

Szerző:

A chicagói Northwest Medicine klinika orvosai sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész műtét alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott – számolt be a Házi Patika a Live Science tudósítása alapján. Az új módszert már többször is alkalmazták, mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás pedig több beteg számára válhat elérhetővé. 

Nicholas műtétje során az orvosok érzéstelenítőt fecskendeztek a gerincvelő alsó részét körülvevő folyadékba. Ezzel egyidejűleg enyhe nyugtatót is kapott, hogy kényelmesen érezze magát – áll az intézmény közleményében. A nyugtatást ilyen esetekben arra használják, hogy a beteget ellazítsák anélkül, hogy elveszítené az eszméletét. A műtét kevesebb mint két órát vett igénybe, és Nicholas nem érzett fájdalmat. A beavatkozás egy pontján még az új veséjét is láthatta, amelyet legjobb barátja, Pat Wise adományozott neki.

Még újdonság az altatás nélküli műtét

Ez az eljárás azért még nagyon ritkának számít, hiszen a veseátültetéseket általában altatásban végzik. A legtöbb betegnek ezt követően több napot vagy akár hetet is a kórházban kell töltenie a felépüléssel. Ennek egyik oka, hogy az általános érzéstelenítés átmenetileg befolyásolhatja a betegek memóriáját, koncentrációját és reflexeit. A hosszabb kórházban töltött idő viszont az ott szerzett fertőzések esélyét is növeli. Ezzel szemben Nicholas már 24 óra után elhagyhatta a kórházat. Néhány héttel a műtét után újra aktív, és élvezheti a kevésbé korlátozó étrendet, beleértve azt is, hogy már kedvenc pizzáját is eheti.

Az új megközelítés a transzplantációs műtétet  azon betegek számára is elérhetőbbé teheti, akiknél nagyobb az általános érzéstelenítés okozta szövődmények kockázata. Ilyen betegek például a bizonyos fokú kognitív diszfunkcióban vagy szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő idősebb páciensek. Emellett az új módszer azoknak is alternatív megoldást kínál, akik egyszerűen félnek az általános érzéstelenítéstől – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Vincente Garcia Tomas, a műtétet segítő aneszteziológus. 

 (Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)