Bravúros műtéttel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Most először végeztek el hazánkban ilyen műtétet a plasztikai sebészek és a szemészek közreműködésével, amellyel a beteg visszanyerte a látását.

2024. június 20., 14:42

Szerző:

Speciális műtétet hajtottak végre az orvosok annak érdekében, hogy egy beteg látása az idegkárosodás ellenére is működőképes legyen – derült ki a Semmelweis Egyetem által kiadott közleményből.

A beteg lábszárából egy 15 centiméteres idegszálat vettek ki a szakemberek, és ezt ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a beteg visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.

Többféle betegség is okozhat olyan idegi elváltozásokat a szaruhártyában, amelyek miatt a szemfelszín elveszíti az érzékelési képességét. A legegyszerűbb példa a probléma érzékeltetésére, hogy akinek sérül az érzékelési képessége, az például nem csukja be a szemét automatikusan, ha egy bogár közelít, de a könnyezés sem indul be magától.

Az Egyesült Államokban azonban már létezik egy speciális műtéti eljárás ennek megoldására, amelyet itthon is szeretnének meghonosítani.

A látás visszaállítása a cél

Az eljárást az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján látta először dr. Klárik Zoltán, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika plasztikai sebésze, és elhatározta, hogy a modern módszert beépíti a Semmelweis Egyetem gyakorlatába is.

„Ezt a technikát olyan kórképeknél használjuk, amikor a szemfelszín érzéketlensége miatt nem érzi a beteg, ha valamilyen sérülés keletkezik a szaruhártyán, vagyis nem megfelelő a szem védekezési mechanizmusa. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a beteg elveszíti a pislogási reflexét, a könny nem mossa át a szemét, ezért az folyamatos irritációnak van kitéve.”

Hozzátette, hogy a betegség esetén az idegek által termelt fehérjék sincsenek jelen a szem felületén, pedig ezek állítanák helyre a szaruhártya hámrétegét. Amennyiben ez sérül, fekélyek alakulhatnak ki, amelyek később akár vakságot is eredményezhetnek.

A bravúros műtét során a sebészeti és a szemészeti team szorosan együttműködött, hogy a középkorú női beteg látását helyreállítsák. Dr. Králik Zoltán erről így nyilatkozott:

„Az én feladatom az volt, hogy a lábszárból kivett vastag ideget több rostra osszam, mikroszkóp alatt megvarrjam őket, majd a homloknál kialakított, egy ún. bőr alatti alagútrendszeren keresztül átvezessük az ideget az ép oldalról.”

Ezt követően a szemészeti team dr. Füst Ágnes vezetésével a szemhéjon keresztül illesztette be a szemfelszínbe az ideget, majd a kötőhártya alatt elvezetve a szaruhártya körül öt pontban fixálta azt.

A négyórás beavatkozás a szakemberek számára is megterhelő volt, de rendkívül elégedettek az eredménnyel, hiszen a beteg visszanyerte a látását. Hasonló állapotot előidézhet a cukorbetegség, a központi-, és a perifériás idegproblémák, az arcidegbénulás, a vírusos fertőzések, a Sclerosis multiplex, de akár a tumorok is – mint ahogyan az a most megműtött betegnél is történt. A szakemberek azonban bíznak abban, hogy a jövőben még több páciensen segíthetnek ezzel a módszerrel.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.