Bravúros műtéttel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Most először végeztek el hazánkban ilyen műtétet a plasztikai sebészek és a szemészek közreműködésével, amellyel a beteg visszanyerte a látását.

2024. június 20., 14:42

Szerző:

Speciális műtétet hajtottak végre az orvosok annak érdekében, hogy egy beteg látása az idegkárosodás ellenére is működőképes legyen – derült ki a Semmelweis Egyetem által kiadott közleményből.

A beteg lábszárából egy 15 centiméteres idegszálat vettek ki a szakemberek, és ezt ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a beteg visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.

Többféle betegség is okozhat olyan idegi elváltozásokat a szaruhártyában, amelyek miatt a szemfelszín elveszíti az érzékelési képességét. A legegyszerűbb példa a probléma érzékeltetésére, hogy akinek sérül az érzékelési képessége, az például nem csukja be a szemét automatikusan, ha egy bogár közelít, de a könnyezés sem indul be magától.

Az Egyesült Államokban azonban már létezik egy speciális műtéti eljárás ennek megoldására, amelyet itthon is szeretnének meghonosítani.

A látás visszaállítása a cél

Az eljárást az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján látta először dr. Klárik Zoltán, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika plasztikai sebésze, és elhatározta, hogy a modern módszert beépíti a Semmelweis Egyetem gyakorlatába is.

„Ezt a technikát olyan kórképeknél használjuk, amikor a szemfelszín érzéketlensége miatt nem érzi a beteg, ha valamilyen sérülés keletkezik a szaruhártyán, vagyis nem megfelelő a szem védekezési mechanizmusa. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a beteg elveszíti a pislogási reflexét, a könny nem mossa át a szemét, ezért az folyamatos irritációnak van kitéve.”

Hozzátette, hogy a betegség esetén az idegek által termelt fehérjék sincsenek jelen a szem felületén, pedig ezek állítanák helyre a szaruhártya hámrétegét. Amennyiben ez sérül, fekélyek alakulhatnak ki, amelyek később akár vakságot is eredményezhetnek.

A bravúros műtét során a sebészeti és a szemészeti team szorosan együttműködött, hogy a középkorú női beteg látását helyreállítsák. Dr. Králik Zoltán erről így nyilatkozott:

„Az én feladatom az volt, hogy a lábszárból kivett vastag ideget több rostra osszam, mikroszkóp alatt megvarrjam őket, majd a homloknál kialakított, egy ún. bőr alatti alagútrendszeren keresztül átvezessük az ideget az ép oldalról.”

Ezt követően a szemészeti team dr. Füst Ágnes vezetésével a szemhéjon keresztül illesztette be a szemfelszínbe az ideget, majd a kötőhártya alatt elvezetve a szaruhártya körül öt pontban fixálta azt.

A négyórás beavatkozás a szakemberek számára is megterhelő volt, de rendkívül elégedettek az eredménnyel, hiszen a beteg visszanyerte a látását. Hasonló állapotot előidézhet a cukorbetegség, a központi-, és a perifériás idegproblémák, az arcidegbénulás, a vírusos fertőzések, a Sclerosis multiplex, de akár a tumorok is – mint ahogyan az a most megműtött betegnél is történt. A szakemberek azonban bíznak abban, hogy a jövőben még több páciensen segíthetnek ezzel a módszerrel.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)