Hasznos videó készült a kullancs kiszedéséről

A Semmelweis Egyetem orvosa oktató videóban mutatta be a kullancs helyes eltávolításának módját. 

2024. június 6., 14:39

Szerző:

A hazánkban is elterjedt kullancs több száz betegséget terjeszt, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót, hiszen minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye. 

Éppen ezért a kullancsok eltávolításával felesleges időveszteség orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – mondta el dr. Kovács Anikó, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza. A doktornő az alábbi oktatóvideóban ismertette a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de arra is kitért, hogy ezen eszközök nélkül hogyan lehet szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

A kullancs helyes eltávolítása

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatóak, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát. A videóban a szakember a tévhitekről is beszélt, például, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Ugyanakkor eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad a csípésre szteroidos krémet használni, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert. Ami miatt elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír. 

Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt, antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható. A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával kiküszöbölhető a megbetegedés.

(Kép forrása: Pixabay)