Fájdalomcsillapító: akár bélgyulladást is okozhat, figyelmeztet a SOTE

Nem mindegy milyen a fájdalomcsillapító, amit beveszünk. A Semmelweis Egyetem szakértői figyelmeztetést tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy egyes fájdalomcsillapítók akár bélgyulladást is okozhatnak.

2024. április 11., 11:19

Szerző:

Akár súlyosbíthatják is bizonyos betegségek tüneteit a leggyakrabban használt nemszteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy az acetilszalicilsav hatóanyagú készítmények, ha rendszeresen vagy nagy mennyiségben szedik őket – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem. Ezek ugyanis befolyásolhatják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét, ami negatívan hathat az alapbetegségre. Szélsőséges esetben az ilyen fájdalomcsillapító rendszeres szedése akár bélgyulladást vagy bélfekélyt is okozhat - írja a Femina.

Bélgyulladást okozhatnak a fájdalomcsillapítók

A Semmelweis Egyetem kutatócsoportja többéves projekt keretében azt vizsgálja, miért és hogyan okozhatják a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók, az NSAID-ok (non-steroidal anti-inflammatory drugs) a bélflóra egyensúlyának felbomlását, ezt nevezzük diszbiózisnak. A bélrendszerben több mint 100 milliárd mikroorganizmus él, baktériumok, vírusok és gombák. Ezeket együttesen bélrendszeri mikrobiótának avagy bélflórának nevezzük, szerepük a szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlen.

Azt már régóta tudjuk, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők túlzott szedése felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, most arra keressük a választ, hogy mi állhat ennek a folyamatnak a hátterében, melyet csak részben ismerünk. – mondja dr. Zádori Zoltán, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében működő Gasztrointesztinális Munkacsoport vezetője.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak, naponta több mint 30 millió ember szedi őket – írják a kutatók egy korábban a Pharmacology & Therapeutics című szaklapban megjelent összefoglaló tanulmányukban. – Ismert tény, hogy a gerincet vagy végtagokat érintő krónikus ízületi gyulladásos betegségek, illetve a reumás ízületi gyulladás esetében a betegeknél jellemző a bélflóra egyensúlyának felborulása és több olyan baktérium elszaporodása, amelyet összefüggésbe hoznak ezen betegségek kialakulásával, illetve tüneteik súlyosbodásával  – mondja dr. Zádori Zoltán.  – A szakirodalom áttekintésével arra jutottunk, hogy ezek a bakteriális eltérések nagyon hasonlók az NSAID-ok által okozottakhoz. – Mindezek alapján felmerül, hogy a gyógyszer okozta diszbiózis hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a súlyosbodásához, és hosszú távon korlátozhatja a nemszteroid gyulladáscsökkentők terápiás hatását – teszi hozzá dr. Zádori.

A bélflóra alapvető szerepet játszik a szervezet működésének szabályozásában. Többek között befolyásolja a cukor és az energia egyensúlyát, segít az immunrendszer működésében, és szabályozza a bélfal érzékenységét és mozgását. A bélflóra egyensúlyának megbomlása számos betegség kialakulásához hozzájárulhat, beleértve az irritábilisbél-szindrómát, hormonális zavarokat, szív- és érrendszeri, autoimmun és pszichiátriai betegségeket is. Általánosságban elmondható, hogy egészséges életmóddal, például a helyes étrend megválasztásával és sportolással javítható a bélflóra állapota.

(Kép forrása: Unsplash)