Mobilozók életét menti a lámpa

A mobilozó gyalogosokat védik az új módszerrel. A hongongi közlekedési hatóság figyeli a tesztüzemmódot, beválik-e az új megoldást.

2022. szeptember 7., 10:19

Szerző:

Az utcán lefelé figyelő, mobilozó gyalogosok a közlekedés minden résztvevőjét veszélyes helyzetekbe sodorhatják, de természetesen a saját életüket is veszélyeztetik, ha időnként nem néznek fel a mobilból. Az androidos Heads Up! (Fel a Fejjel!) alkalmazás például automatikus figyelmeztetést küld a mobiljukba feledkezőknek, hogy elkerülhessék a képernyőbámulás miatt bekövetkező baleseteket – írja a raketa.hu. 

Életeket menthet az új módszer

A hongkongi közlekedési hatóság egy speciális forgalmi szituációra fókuszált: a zebrán való átkeléskor történő baleseteket igyekeznek megakadályozni LED fények alkalmazásával. A módszer egyszerű: ahelyett, hogy csak a magasban lévő piros/zöld lámpa mutatná a gyalogosok számára az aktuális helyzetet, vagyis hogy szabad-e tovább haladniuk, egy, a földre irányított piros színű LED fény is bekapcsol, így láthatóbbá téve a mobilt néző embereknek a tilos jelzést. A rendszer nem váltja ki a hagyományos lámpákat, csak kiegészítőként szolgál, amivel az SMS-ező és internetező gyalogosok tekintetirányához alkalmazkodtak. 

A technológiát júliusban kezdték tesztelni négy helyszínen, amelyek mindegyike sűrű forgalmú csomópont közelében található, bevásárlóközpontokkal, iskolákkal és kórházakkal, vagyis olyan intézményekkel, ahol különösen fontos a figyelmes közlekedés. Ha a tesztüzemmód sikeres lesz, akkor dönt a Közlekedési Minisztérium arról, hogy szélesebb körben is bevezesse ezt a megoldást.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Két fiatal nő nézi a telefonját. Eugenio Marongiu via AFP)