Merkely Béla is űrügyi szakember lett

Magyar űrhajós is részt vehet a két év múlva esedékes nemzetközi űrexpedíción. Az asztronauták kiválasztásában, kiképzésében és egészségügyi állapotuk monitorozásában a Semmelweis Egyetem is aktív szerepet tölt be. A HUNOR Program Irányító Testületében az orvosi szakértői feladatokért dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora felel.

2023. június 26., 16:49

Szerző:

Ezt a komplex feladatkört is bemutatták azon a tudományos-szakmai rendezvényen, amelyen a négy kiválasztott űrhajósjelölt is részt vett június 26-án a Semmelweis Egyetemen (SOTE).

A SOTE a HUNOR elnevezésű Magyar Űrhajós Program egészségügyi és kutatási háttérintézményeként vesz részt a Kiválasztási és Kiképzési Alprogramban, valamint vezeti – fejleszti, koordinálja és működteti – a Kutatási Alprogram orvos-egészségügyi telemetriás részét – mondta dr. Merkely Béla rektor.

Hozzátette: az űrhajósok egészségi paramétereinek monitorozására komplex telemetriás rendszert fejlesztettünk, amely a magyar űrhajós állapotáról továbbít majd élettani adatokat a Nemzetközi Űrállomásról, pl. EKG, ultrahang, EEG, stb. Ezek használatára is kiképezi őket a Semmelweis.

„Jelenleg a fizikális tréning zajlik” – tájékoztatott a rektor.

A több mint 240 jelentkező előválogatását követően 2022 nyarán egészségügyi alkalmasságuk alapján a Semmelweis Egyetem választotta ki 25 fő közül a legjobb 8 űrhajós jelöltet.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a „How to work in space? Challenges of astronaut training in the new space era” című angol nyelvű rendezvényen bemutatta a magyar űrprogram történetét és annak jelentőségét, a HUNOR-program szerepét és kitért az űrrepülés innovációra gyakorolt hatására is – írják az egyetem honlapján

(Kiemelt kép: Merkely Béla, a SOTE rektora és Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos társaságában a kiválasztott magyar űrhajósjelöltek. Fotó: Barta Bálint/ Semmelweis Egyetem)

Tegnap 17:03

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.