Ez a gyógyszer is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

Egy magyar kutatás is bizonyítja. 

2021. december 5., 18:19

Szerző:

Egy magyar kutatás is bizonyítja, hogy az antidepresszánsok segíthetnek a koronavírus ellen. A fluoxetint tartalmazó antidepresszánsok szedése segíthet a súlyos, tüdőgyulladásos betegségben szenvedő páciensek kezelésében – írja az Index.

Az Ideggyógyászati Szemlében megjelent, Semmelweis Egyetem által végzett kutatás során összesen 269 pácienst vizsgáltak. A betegeket ketté bontották:

  • egyik részük célzott, koronavírus elleni kezelésben, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszeres kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib) részesültek,
  • a betegek másik részét ezek mellett a gyógyszerek mellet plusszban napi 20 mg fluoxetint – antidepresszánst – is kapott.

A 269 páciensből összesen 205-en maradtak életben és 64-en haltak meg. A vizsgálat nyomán arra lehet következtetni, hogy a

Fluoxetint szedő csoport halálozási aránya jelentősen alacsonyabbnak bizonyult, 70 százalékkal alacsonyabb volt azoknál, akik csak a koronavírus elleni kezelést kapták.

A kutatás szerint, a csoportok összetétele nem tartalmazott jelentős, vizsgálati eredményt befolyásoló különbségeket. Amennyiben a vizsgálat eredményét további kontrollált vizsgálatok is megerősítik, abban az esetben a fluoxetin a jövőben sokat segíthet a tüdőgyulladásos koronavírus-megbetegedések kezelésében. 

De nem a magyarok kezdték el az antidepresszánsok hatását a koronavírusra kutatni. A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja által végzett kutatás is igazolta, hogy a flouxetin és egy másik hatóanyag, a fluvoxamin segíthet a Covid legyőzésében.

 

(Kiemelt képünk illsuztráció: 2018.03.16., Varsó - Pirulák. Fotó: Adam Nieścioruk / Unsplash)