Megtalálták a Tejútrendszer gyönyörű ikertestvérét

Bár kétszer nagyobb saját galaxisunknál, felépítését tekintve erősen hasonlít a Tejútrendszerre az NGC 6744 jelű csillagváros. A 30 millió fényévre lévő objektum megmutatja, hogyan festene saját galaxisunk, ha a távolból néznénk.

2011. június 4., 06:23

Tejútrendszerünkhöz igen hasonló galaxist vizsgáltak az Európai Déli Obszervatórium (ESO) szakemberei. Az NGC 6744 jelű csillagvárost a chilei La Sillan felállított, 2,2 méter átmérőjű, MPG jelű távcsővel örökítették meg. A Páva (Pavo) csillagkép területén mutatkozó objektum 30 millió fényévre van tőlünk. Az NGC 6744 spirális galaxis korongja, amelyben a vörös tartományok a csillagkeletkezés aktív területeit jelzik, ahol jelenleg is új égitestek születnek. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO) - írta az

origo.hu.

A csillagváros korongja látóirányunkra majdnem merőlegesen helyezkedik el, ezért spirálkarjai és szerkezete jól tanulmányozható. Méretét tekintve közel kétszer nagyobb a mi galaxisunknál, felépítésében mégis erősen hasonlít a Tejútrendszerre. A mi galaxisunk is így festhet a távolból egy külső megfigyelő számára.

A képen jobbra lent egy apró kísérő galaxis, az NGC 6744A jelű csillagváros is azonosítható. Utóbbihoz hasonló például a Nagy Megallán-felhő lehet a Tejútrendszer kísérőgalaxisai közül. Az NGC 6744 viszonylag nagy területet foglal el az égen, látszó mérete közel kétharmada a telehold átmérőjének, ugyanakkor igen halvány, ezért nehezen pillantható meg. További képek és információk az ESO honlapján találhatók az objektumról.