Meghiúsult az első 3D nyomtatással készült rakéta kilövése

A rakétát készítő Relativity Space jelentette be. 

2023. március 23., 15:19

Szerző:

A Terran 1 nevű rakéta felbocsátását már kétszer elhalasztották, mert probléma volt az üzemanyaggal. Harmadjára sikeresen kilőtték a floridai kilövőállomásról, de nem sikerült Föld körüli pályára állnia. A rakétának a kilövése után 8 perccel kellett volna elérnie az orbitális röppályát, de az indulás után öt perccel anomália lépett fel a második fázis leválásakor. 

A rakéta feladata, hogy akár 1250 kilogramm hasznos terhet juttasson a világűrbe. A rakéta, melyet magyar idő szerint csütörtök hajnalban indítottak útjára, prototípus volt, rakomány nélkül. A 33,5 méter magas, 2,3 méter átmérőjű rakéta 85%-ban 3D-nyomtatott elemekből készült el, beleértve a hajtóműveket is. A Relativity Space cég célja, hogy ezt az arányt 95%-ra növelje. Ráadásul a rakéta üzemanyaga is kísérleti: az úgynevezett methalox, mely folyékony metán és oxigén keveréke. A cég azt állítja, a jövő üzemanyaga, mert a Marson is előállítható. Az elegyet tervezi használni a SpaceX Starship úrhajója valamint a United Launch Alliance Vulcan elnevezésű járműve is.

A kudarc ellenére a startup sikerként könyveli el kilövési kísérletet, mert céljuk, hogy bebizonyítsák: 3D nyomtatással előállítható olyan rakéta, amely kibírja a kilövés és az űrutazás okozta terhelést, így jelentősen olcsóbbá tehetnék a rakétagyártást.

(Fotó: RINGO CHIU / AFP)

 

Egészségügyi előrejelzések szerint júniusban tetőzik Kínában a Covid második hulláma, amely hetente akár 65 millió embert is megfertőzhet. Az újabb pandémia-hullámba már a vírus új XBB-változatai is beleszólnak, mióta tavaly év végén Kína úgy döntött: eltörli a világon egyedülálló zéró Covid-politikáját.

 

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

Az Ötöslottó nyerőszámok már több mint 65 éve tartják izgalomban a magyar lottózókat, akik türelmetlenül várják minden hetén, hogy kiderüljön, végre megütötték a főnyereményt. Nemrég két szerencsésnek is sikerült mind az öt nyerőszámot eltalálnia, és az évek során már többen is voltak így. A nyerés természetesen a szerencsén múlik, ám vannak olyan megszállott lottózók, akik a szisztémájuk kialakításához a statisztikai adatokat is figyelik. Persze nincs rá garancia, hogy ők aztán nyernek is, de érdekes kérdés, hogy mi mindent tudhatunk meg a statisztikák alapján.

Svájci tudósok által kifejlesztett elektronikus agyi implantátumok segítségével ma már újra jár egy lebénult férfi: a hollandiai Gert-Jan Oskam egy tizenkét évvel korábbi biciklibaleset óta mozgásképtelen volt – számolt be a BBC brit műsorszolgáltató honlapján szerdán.