Már a japán űrhivatal is csal

Manipulálta az életet a Nemzetközi Űrállomáson szimuláló kísérlet adatait a japán űrhivatal (JAXA) egy kutatócsoportja – ismerte el az űrügynökség pénteken.

2022. november 25., 09:33

Szerző:

A japán űrhivatal kísérletében nyolc ember vett részt, akiknek stressz-szintjét és mentális állapotát vizsgálták, miközben két hétig elzárt környezetben éltek. A kutatócsoport a JAXA közleménye szerint a kísérletben részt vevők pszichológiai állapotával kapcsolatban „nagy mennyiségű adatot változtatott meg”, és hamisított is adatokat.

Szaszaki Hirosi, a JAXA alelnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a kutatócsoport vezetője az 58 éves Furukava Szatosi japán űrhajós volt, akit részben felelősség terhel a történtekért, mivel ő felügyelte a kísérletet, de nem feltételezik róla, hogy közvetlenül érintett lett volna az adatok meghamisításában. Szaszaki hozzátette: az űrhajóst felelősségre vonják, de mint hangsúlyozta, ez nem változtat azon, hogy jövőre ő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az alelnök bocsánatot kért azért, hogy a „a kísérlet hanyag kezelése rontotta a kutatás adatainak hitelességét, és az egész kutatás tudományos értékét”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kanai Norisige japán űrhajós. MTI/EPA/AP pool/Dmitrij Loveckij)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.