WHO: Mérsékelten veszélyes a majomhimlő

Az esetek mostani, nagy száma arra vezethető vissza, hogy évekig lappangott a betegség, még nincsen nagy veszély, közölték.

2022. május 30., 09:08

Szerző:

Világszinten csupán mérsékelt közegészségügyi veszélyt jelent a majomhimlő vírus, közölte az Egészségügyi Világszervezet, a WHO hétfő reggel. Kiemelik, a fertőzés olyan országokban is megjelent, ahol eddig nem

de ennek az a magyarázata, hogy a vírus hosszú ideig terjedt az észlelések előtt.

A veszély csak akkor válna reálissá a WHO szerint, ha a vírus humán patogénné válna, tehát képes lenne emberről emberre terjedni, vagy megjelenik kisgyermekeknél és gyenge immunrendszerűeknél is, egyébként egyelőre nincs ok komoly aggodalomra. Azért azt hozzátették, még így is az esetszám jelentős növekedésére számítanak a következő hónapokban.

(Kiemelt kép: Majomhimlő vírus Fotó: Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

Életének 95. évében elhunyt Vajna Zoltán Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének professzor emeritusa, a Gépészmérnöki Kar volt dékánja – tudatta a BME kedden.

Egészségügyi előrejelzések szerint júniusban tetőzik Kínában a Covid második hulláma, amely hetente akár 65 millió embert is megfertőzhet. Az újabb pandémia-hullámba már a vírus új XBB-változatai is beleszólnak, mióta tavaly év végén Kína úgy döntött: eltörli a világon egyedülálló zéró Covid-politikáját.

 

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

Az Ötöslottó nyerőszámok már több mint 65 éve tartják izgalomban a magyar lottózókat, akik türelmetlenül várják minden hetén, hogy kiderüljön, végre megütötték a főnyereményt. Nemrég két szerencsésnek is sikerült mind az öt nyerőszámot eltalálnia, és az évek során már többen is voltak így. A nyerés természetesen a szerencsén múlik, ám vannak olyan megszállott lottózók, akik a szisztémájuk kialakításához a statisztikai adatokat is figyelik. Persze nincs rá garancia, hogy ők aztán nyernek is, de érdekes kérdés, hogy mi mindent tudhatunk meg a statisztikák alapján.

Svájci tudósok által kifejlesztett elektronikus agyi implantátumok segítségével ma már újra jár egy lebénult férfi: a hollandiai Gert-Jan Oskam egy tizenkét évvel korábbi biciklibaleset óta mozgásképtelen volt – számolt be a BBC brit műsorszolgáltató honlapján szerdán.