WHO: Mérsékelten veszélyes a majomhimlő

Az esetek mostani, nagy száma arra vezethető vissza, hogy évekig lappangott a betegség, még nincsen nagy veszély, közölték.

2022. május 30., 09:08

Szerző:

Világszinten csupán mérsékelt közegészségügyi veszélyt jelent a majomhimlő vírus, közölte az Egészségügyi Világszervezet, a WHO hétfő reggel. Kiemelik, a fertőzés olyan országokban is megjelent, ahol eddig nem

de ennek az a magyarázata, hogy a vírus hosszú ideig terjedt az észlelések előtt.

A veszély csak akkor válna reálissá a WHO szerint, ha a vírus humán patogénné válna, tehát képes lenne emberről emberre terjedni, vagy megjelenik kisgyermekeknél és gyenge immunrendszerűeknél is, egyébként egyelőre nincs ok komoly aggodalomra. Azért azt hozzátették, még így is az esetszám jelentős növekedésére számítanak a következő hónapokban.

(Kiemelt kép: Majomhimlő vírus Fotó: Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

Afrikai kutatók visszatértek a régi módszerhez: kikísérletezték a káros anyagok nélküli pisitrágyát, ami harmincszoros termésnövekedét hozott. Bármennyire idegenkedünk is tőle, a vizelet műtrágyaként való hasznosítása kézenfekvő és hasznos, mert tele van jó tápanyagokkal, amelyek elősegítik a növények növekedését.

A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.