Kiterjedt számítógépes kémkedési kampányt indult

Már legalább 16 országban hajtottak végre támadásokat.

2023. június 17., 12:03

Szerző:

Komoly kémkedési kampányt indított egy kínai hackercsoport a Mandiant szerint, melyet fertőzött e-mailek útján terjesztettek a rosszindulatú felek, kihasználva a levelezés és mellékleteik szűrésére és elemzésére szolgáló eszközök hibái – írja a HVG.

Egy nyilvánvalóan a kínai államhoz kötődő hackercsoport felelős egy kiterjedt számítógépes kémkedési kampányért, amely több, Peking számára stratégiai érdekeltségű ország kormányszerveit célozza – áll a Google egyik leányvállalatának csütörtökön közzétett jelentésében.

„Ez a legnagyobb ismert kiberkémkedési kampány, amelyet egy Kínához köthető rosszindulatú szereplő hajtott végre a Microsoft Exchange-szerverek elleni 2021-es tömeges támadás óta” – írta közleményében Charles Carmakal, a Mandiant műszaki igazgatója. „Néhány áldozat esetében ellopták a kínai kormány számára érdekes fájlokon dolgozó fontos alkalmazottak e-mailjeit” – tette hozzá.

A jelentés szerint a Mandiant „nagyfokú bizonyossággal” úgy véli, hogy a támadásért felelős csoport „Kína támogatásával folytatott kémtevékenységet”. A támadás legalább 16 különböző országban található célpontokat vett célba világszerte, a közszféra és a magánszektor szervezeteit egyaránt. Az amerikai vállalat szerint az áldozatok nagyjából egyharmada kormányzati ügynökség volt, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy a támadást kémkedési céllal hajtották végre. A célpontok kiválasztása közvetlenül kapcsolódik „Kína számára kiemelt fontosságú kérdésekhez, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, beleértve Tajvant” – írja a Mandiant.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó:FINN FRANDSEN / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)