Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek egy részét

Köztük van a burgonya, az avokádó és a vanília is. 

2021. szeptember 8., 17:17

Szerző:

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek, köztük a burgonya, az avokádó vagy a vanília, több mint 70 vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek, és fontos genetikai forrásokat jelentenének a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte – olvasható a természetvédelmi szervezet honlapján.

A Plants, People, Planet című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal. Azt találták, hogy ezeknek a vadon élő fajoknak a 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédőszerek, gyomirtók széles körű használatával. Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív (nem őshonos) fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, túlzott begyűjtésük és a fakitermelés.

A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília mind a nyolc faja, a gyapot nemzetség fajainak 92 százaléka. Az avokádófajok 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez tartozó fajok 44 és 33 százaléka. A babfajok 31 százaléka, a négy chiliparika faj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll.

A tanulmányban vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek. „Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszerbiztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket” – mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke. „Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is” – tette hozzá Goettsch.

„Napjaink gyorsan változó világában a genetikai sokszínűség létfontosságú annak érdekében, hogy terményeinket ellenállóvá tegyük a klímaváltozásnak. Szükség van a biológiai sokszínűségre, hogy biztosítsuk az élet fenntartását és az élelmiszerbiztonságot a világ növekvő lakossága számára” – hangoztatta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója. Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

(Kiemelt kép: Az önkormányzat dolgozói burgonyát szednek fel Rozsályon 2012. szeptember 26-án. A megtermelt zöldségeket és burgonyát a helyi közétkeztetésben használják fel. Az önellátó falu program egyik mintájaként szolgáló, ma már országosan ismert 800 lakosú szatmári településen gyakorlatilag felszámolták a munkanélküliséget, a 350 munkaképes korú rozsályiból a múlt évben 18-an nem dolgoztak. Fotó: Balázs Attila / MTI)