Kávét küldtek az űrbe az oroszok

Legénység nélküli orosz teherűrhajó szállított utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A szállítmány két nap alatt érkezett meg – közölte szombaton a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat.

2023. február 11., 17:53

Szerző:

A teherűrhajót csütörtökön indították útnak Kazahsztánból. A fedélzetén csaknem három tonna ellátmányt, egyebek mellett élelmiszert, vizet és üzemanyagot vitt fel. 

Az űrállomáson tartózkodó legénység leveseket, húst és halat, továbbá gyümölcslevet, tejet, teát és kávét kapott. Emellett aszalt gyümölcsöket, kekszeket és dióféléket is küldtek nekik. 

A szállítmánnyal új berendezések is érkeztek az állomásra, amelyeket a tudományos kísérletekhez használnak majd. 

A legénységi ellátmányon kívül az űrhajó új berendezéseket is vitt a tudományos kísérletekhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott, videófelvételről készített képen Julija Pereszild orosz színésznő, Klim Sipenko orosz rendező és Anton Skaplerov orosz űrhajós (b-j) beszél a moszkvai irányítóközponttal a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson 2021. október 7-én. Sipenko és Pereszild az első játékfilm forgatására készül a világűrben. MTI/AP/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség)

 

 

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.