Három post-covid tünet, amivel muszáj orvoshoz fordulni

A poszt-covid szindróma a betegség lefolyása után még 3-4 héttel később is jelentkezhet. 

2022. február 14., 07:59

Szerző:

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg. 

Az Egészségkalauz cikke szerint ez a három tünet: 

  • gyengeség, fáradékonyság
  • köhögés, légszomj
  • nehézlégzés 

Ezek mellett sokan számoltak be mellkasi fájdalomról, rendellenes szívdobogásról is. A koronavírus-fertőzés következtében a páciensek közel harmadánál alakult ki tüdőgyulladás.

Forduljunk orvoshoz, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés jelentkezik, vagy lábdagadás esetén.

(Kiemelt kép: Betegség illusztráció Forrás: Shutterstock Köhögés felső légúti betegség)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.