Hányás, hasmenés, puffadás is lehet a koronavírus tünete

Dr. Szabó Zsuzsanna a Webbetegen emlékeztet minket a súlyosabb tünetek felismerésének fontosságára.

2022. február 3., 16:57

Szerző:

Dr. Szabó Zsuzsanna, a Webbeteg.hu orvos szerzőjének cikkében olvasható, hogy koronavírus-fertőzésben nagyon gyakori az emésztőrendszer érintettsége. Maga a fertőzés, de az ellátás, és akár a vakcináció is egyaránt járhat akut, szubakut vagy krónikus emésztőrendszeri károsodással. A SARS-CoV-2 vírus közvetlen sejtkárosító hatása kérdéses, elsősorban immunmechanizmusok (de nem a klasszikus autoimmun folyamatok), thromboemboliás, gyulladásos vagy ischaemiás kórokok valószínűsíthetőek.

Dekompenzált májbetegeknél, alkoholos eredetű cirrózisban és hepatocelluláris karcinóma esetén a koronavírus-fertőzés kimenetele kedvezőtlenebb, mint májbetegség nélkül. Májbetegségben szenvedőknél a jelenleg forgalomban lévő vakcinák adása lehetséges, és biztonságos, de az átlagpopulációhoz képest gyakoribb újraoltásra lenne szükség. Különösen igaz ez a májátültetettekre, mert esetükben a vakcinák által kiváltott immunválasz bizonyítottan gyengébb, hasonlóan más szervátültetett betegekhez.

Mivel az emésztőszervrendszeri érintettség tekintetében még egységes szűrési, diagnosztikai és terápiás algoritmusokat nem vezettek be, ezért jelenleg ezeket a poszt-COVID emésztőrendszeri betegségeket a hasonló megjelenésű nem-COVID okozta emésztőrendszeri betegségekben szokásos terápiás módon kezelik.

Emésztőszervrendszeri tünetek kialakulhatnak a koronavírus-fertőzöttség alatt, de a fertőzés lezajlását követően is. A tünetek lehetnek átmenetiek, de egyes esetekben sajnos tartós vagy akár végleges állapotok is kialakulhatnak. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányinger-hányás, a hasi fájdalom és a puffadás. Az étvágytalanság és a súlyos mértékű fogyás is gyakori és elég jellemző. Bár ennek az okai összetettek lehetnek, hisz az utóbbiakban az émelygés, általános gyengeség, a különféle lázcsillapító és analgetikus gyógyszerek mellékhatása is szerepet játszhat. Azoknál ugyanakkor, akik tartósan gépi lélegeztetést kaptak, mindig igen jelentős testsúlycsökkenést figyeltek meg. Az ízérzés és a szagérzés zavarai is okozhatnak megváltozott étkezési kedvet, melyek elhúzódóan, akár hónapokig is fennállhatnak.

A szervezetet érintő gyulladás miatti fokozott katabolizmus (lebontó anyagcsere-folyamatok), fehérjebontás és a hasmenés miatti tápanyagvesztés szintén komoly következményekkel jár. 65 év felettiekben a koronavírus-fertőzés következtében az alultápláltság kockázata 27,5-52,6 százalék!

A kórházba kerülők 39 százalékánál észleltek malnutriciót (alultápláltságot, hiányos tápláltságot). Ha ezt a vérben alacsony szérum albumin (speciális fehérje) szint is kíséri, azt minden esetben rossz prognosztikus jelként kell értelmezni.

Mindezek mellett gyakori a máj- és epeutak érintettsége is, akár gyors lefolyású hepatitisz formájában is. Az irodalomban leírtak szerint több esetben májátültetést is kellett végezni a súlyos lefolyású esetekben.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Alessandra Tarantino)