A 60 wattos izzók halála

Britek százezrei rohamozták meg az üzleteket, hogy bespájzoljanak a hagyományos 60 W-os izzókból, mivel az EU szeptember 1-től energiatakarékossági okokból betiltotta azok gyártását. Ugyanakkor az egészségvédő szervezetek az új fényforrások veszélyeire hívják fel a figyelmet. Edison többé nem hozhat fényt a lakásunkba.

2011. szeptember 10., 14:53

Szerző:

Thomas Alva Edison amerikai elektrotechnikus, üzletember és feltaláló 1847. február 11-én látta meg a napvilágot. Ronald Reagan, az USA volt elnöke, Edison születésnapját a Nemzeti Feltalálók Napjává nyilvánította Amerikában.

Az 1873-ban felállított laboratóriumában mintegy ezer szabadalmat kísérletezett ki. Tökéletesítette a távírót, szénpormikrofonjával javította Bell telefonjának hatótávolságát, feltalálta a fonográfot és 1879-ben a szénszálas izzólámpát. Munkatársai közé tartozott Puskás Tivadar és későbbi nagy riválisa, Nikola Tesla. Nem túlzás azt állítani, hogy minden idők egyik legnagyobb feltalálója volt.

Egyik legjelentősebb találmánya kétségkívül a szénszálas izzó, amely fényt vitt otthonok millióiba, megvilágította az irodákat és az utcákat, s ezáltal komoly változást hozott az emberiség életébe a XIX. század végén.

Az EU energiatakarékossági okokra hivatkozva azonban most megadta a kegyelemdöfést a szénszálas izzóknak. A 100 és 75 W-os izzók gyártását már korábban betiltották, és most elérkezett a 60 W-os izzók halálos ítélete is. Az EU bürokratái szerint a hagyományos izzó túl sok energiát fogyaszt, s céljuk az energiafogyasztás 20 százalékos csökkentése 2020-ig. A szénszálas izzók – Edison villanykörtéje – helyett halogénizzókat, LED-lámpákat és kompakt fénycsöveket ajánlanak.

Ugyanakkor számos szakértő hívja fel az új típusú izzók veszélyeire és hiányosságaira. Túl azon, hogy sokkal drágábbak, akár 4-5-ször többe kerülnek a régimódi izzóknál, egyáltalán nem olyan tartósak, mint amilyennek hirdetik őket. Számos izzó fényereje rohamosan csökken és nem szolgáltatja azt a W-számot, amit ígér.

Ezenkívül sokan nem szeretik az új fényforrásokat. Egyesek úgy érzik, nem adnak elég fényt, mások a kellemetlen sárgás színükre panaszkodnak. További gond velük, hogy nem működnek jól a fényszabályozós kapcsolóval ellátott lámpákban.

Egészségvédő szervezetek, mint például a Spectrum Alliance csoport, a fényforrásokból áradó ultraibolya kisugárzás veszélyeire hívják fel a figyelmet, amely migrént okozhat és káros a fényérzékeny emberek számára. Bizonyos típusokból higanygőz árad, ha összetörnek, más fajtáknál a műanyag aljhoz felhasznált olaj környezetre tett káros hatását említik.

Sheila Gilmore, Edinburgh East munkáspárti képviselője júniusban indítványt nyújtott be a parlamentben, javasolva, hogy a régi típusú izzók továbbra is hozzáférhetőek maradjanak a fényre érzékeny betegek számára.

„Bár nem oldja meg a problémáimat örökre, mégis hatalmas mennyiségben vásároltam régi stílusú izzókat” – írja egy Morglin nevű blogger. És nem volt vele egyedül; britek százezrei rohamozták meg az üzleteket, hogy „feltankoljanak” a hagyományos izzókból. A kereskedők is megerősítették ezt az óriási vásárlói igényt.

Edison 1931. október 18-án, 84 éves korában hunyt el. Egyik, talán legfontosabb találmánya, a szénszálas izzó, az EU intézkedése folytán 132 évet élt meg.
Béke (szén)poraira.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.huweboldalon.