Ha ön 15 másodperc alatt megmondja, melyik lépdarab való a lyukba, ön kész zseni!

Tesztelje magát ezzel a képes feladvánnyal – ki tudja, lehet, hogy ön gyorsabban eltalálja a választ, mint egy zseni!

2024. augusztus 21., 14:42

Szerző:

Egy zseni számára állítólag 15 másodperc elég, hogy megoldja az alábbi tweetben (x-ben?) található képes feladványt. Önnek mennyi időre van szüksége?

Aki ezt 15 másodperc alatt megfejti, az kész zseni!

A Brainy Bits Hub nevű X-oldal tette közzé az alábbi rejtvényt, és érdemes kipróbálni – főleg akkor, ha ön még nem találkozott ilyen típusú játékkal. Tárgyi tudásra ezúttal sincs szükség egyáltalán, a feladat pusztán a logikát, a vizuális képzelőerőt, illetve a térlátást teszteli, így aztán passzolhatna akár egy IQ-tesztbe is. A rajzon egy lép látható, amiben azonban egy lyuk tátong: hiányoznak egy darabon a hatszögletű lépsejtek. 9 lehetőséget mutat a feladvány arra, hogy melyik kis darab eshetett ki a nagy lépből, azaz melyik darab illik bele pontosan a lyukba. Ön mennyi idő alatt tudja megmondani? Alább találja a feladványt, és ha 15 másodperc alatt rávágja, akkor ön hozta a zsenik szintidejét!

Ha esetleg a fenti embedben nem látszana a teljes feladvány, alább megtalálja külön képként is.

 Kép forrása: X.com/Brainy_Bits_hub

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy egy kicsit görgetni kelljen a megfejtésért és biztosan senki számára ne lőjük le a poént (vagyis a megfejtést), álljon itt egy mindig hasznos emlékeztető azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni méhcsípés esetén.

  • Menjünk biztonságos helyre. A méh csípésekor nemcsak mérget (úgynevezett apitoxint) bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is, mely a közelben lévő többi méhet is figyelmezteti a veszélyhelyzetre, és támadó magatartást vált ki belőlük.
  • A lehető leghamarabb távolítsuk el a fullánkot. Bármilyen furcsa, a fullánk csípés után akár egy percig is pumpálhatja a mérget az áldozat szervezetébe. Gyorsan és hatékonyan igyekezzünk kiemelni, ugyanis előfordulhat, hogy a méregzsákot is összenyomjuk, így még nagyobb mennyiségű méreg kerülhet a szervezetbe.
  • Mossuk le az érintett területet, és tegyünk rá jeget legalább 20 percre.  Így az erek összehúzódnak, lassul a méreg felszívódása, enyhül a fájdalom és a viszketés.
  • Fájdalomcsillapító gyógyszer javasolt erősebb fájdalom esetén.
  • Forduljunk orvoshoz a súlyosabb allergiás reakció (anafilaxiás sokk) legenyhébb jelére. Azonnal, az első, enyhe allergiás tünet esetén is hívjunk mentőt!

És még egy fontos dolog: évek óta tartja magát az a tévhit, hogy a csípés okozta allergiás reakció enyhítésére kalciumot kell szedni. A kalcium hatásosságát allergiás reakció esetén egyetlen vizsgálat, tanulmány vagy nemzetközi ajánlás sem támasztja alá.

Itt a megfejtés

Nos, annyi a trükk a játékban, hogy a pontosan a lyukba illő darab 180 fokkal elforgatva látható fent. Ha a lyukat nézzük, akkor annak a bal oldalán jól látható, hogy egyben van három plusz két lépsejt, majd ehhez az ötös blokkhoz csatlakozik egy egyedüli sejt, ami csak minden második oldalánál csatlakozik egy-egy másik sejthez, ráadásul ezek közül egy egy magányos, egyedülálló sejt. Nos, ennek a leírásnak csak a hetes felel meg, de azzal, hogy a darabkát el kell forgatni, hiszen a lehetséges megfejtések között az a bizonyos ötös blokk nem a bal oldalon van, hanem a jobbon. Amennyiben azonban 180 fokkal elforgatjuk, minden pont a helyére kerül, és a darabka pontosan beillik a helyére. A helyes megfejtés tehát a hetes.

(Kiemelt kép: X.com/Brainy_Bits_hub)